18 grudnia 2012

Mini quiche z wędzonym łososiem i porem


Podaję przepis na mini quiche z wędzonym łososiem i porem, które zrobiłam niedawno na mikołajkowe spotkanie Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki. Dobrze się sprawdziły jako przekąska na imprezę. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
(ok. 15 szt.)

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 por
- trochę masła do smażenia
- 1 małe opakowanie gęstej śmietany 18%
- 1 jajko
- 100 g startego sera żółtego (u mnie Emmentaler + Gouda)
- 1/2 pęczka koperku
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- świeżo zmielony pieprz czarny
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- trochę masła lub oliwy do wysmarowania formy
- sucha fasola do wypełnienia foremek podczas podpiekania ciasta

Ponadto będzie potrzeba forma lub pojedyncze foremki do muffinów.


Przygotowanie:

Pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na maśle, przyprawiając mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.

Z ciasta wykroić przy pomocy formy do wycinania 15 kółek o wielkości odpowiedniej do wielkości wgłębień w formie do muffinów. Kółka ciasta delikatnie rozwałkować, umieścić w lekko nasmarowanych wgłębieniach formy/foremkach. Ciasto nakłuć widelcem, wypełnić suchą fasolą, podpiekać w nagrzanym piekarniku 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę. Ciasta można ewentualnie nie podpiekać, tylko od razu wypełnić nadzieniem, ale będzie w tym przypadku mniej chrupiące.

Łososia pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę zmiksować z jajkiem, dodać połowę startego sera, posiekany koperek, przyprawić mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (ostrożnie z solą ze względu na dodatek wędzonego łososia, który jest dość słony).

Podpieczone ciasto wypełnić porcjami smażonego pora, pokrojonego łososia, zalać masą śmietanowo-serowo-jajeczną, posypywać pozostałym serem. Zapiekać ok. 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Podawać na ciepło lub na zimno.


10 komentarzy:

  1. Musiały smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM !!! szybkie i pyszne.Lubię takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Te quiche wyglądają całkiem apetycznie, na pewno spróbuję tego przepisu. Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre na zimowe wieczory. Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haniu! Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być smaczne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie:) zapraszam do mnie:
    ostrokwasna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wędzonego łososia, jeszcze pod tą postacią i z tymi dodatkami musi smakować wyśmienicie.

    Zapraszam do Nas ;)

    OdpowiedzUsuń