7 października 2011

Frytki z cukinii

Tym razem wstęp do przepisu będzie krótki - tak przyrządzona cukinia była najlepszą, jaką jadłam. Jej smak mnie zachwycił. Gorąco polecam spróbowanie tego warzywa w formie frytek - smakuje wyśmienicie, inaczej niż w dotychczas znanych mi daniach z jej dodatkiem.

Składniki:
(dla 2 osób jako przekąska lub dodatek do dania)

- 1 średnia cukinia
- 1/3 szklanki mąki
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- szczypta zmielonego chilli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- oliwa do smażenia
- szczypta soli
- 1/2 cytryny


Przygotowanie:

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grube słupki. W miseczce wymieszać mąkę oraz przyprawy (nie dodawać od razu soli, aby cukinia nie puściła wody). Obsypać cukinię mąką z przyprawami. W szerokim garnku, rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę w takiej ilości, aby utworzyła ok. centrymetrową warstwę. Tuż przed wrzuceniem cukinii na rozgrzaną oliwę delikatnie posilić ją, wymieszać, a nastepnie smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu skropić kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Od razu podawać.

Zestaw przypraw jest moją propozycją. Można poeksperymentować z innymi.

Inspiracja stąd - przepis źródłowy nieco zmodyfikowany przeze mnie.



18 komentarzy:

  1. Spróbuję. Może w ten sposób przekonam niejadka do cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu,już mnie przekonałaś. Mam cukinię, zrobię ją dzisiaj na obiad. Do tego smażona rybka,ach to będzie pyszne. Irmela

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie frytki to i ja bym się skusiła. Świetny pomysł;) Jutro ma do mnie przyjechać kilka kilogramów cukinii, więc chętnie wypróbuję przepis. Takie frytki będą idealne na wieczór przy filmie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja najczęściej robię podobne z kalarepy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Wygląda i zapowiada się bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, to musi być rewelacyjne! Cukinia pieczone czy panierowana jest taka smaczna, a w tej postaci chyba bije na głowę inne swoje postacie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :-) Trzeba po cukinię na wieś jechać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł. Mam jeszcze 2 cukinie, więc zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie! Chętnie wypróbuję, a podejrzewam, że bardzo smaczne byłyby takie frytki zrobione np. z bakłażana. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale swietne!Muszę zrobić,koniecznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie duzo nie trzeba pisac na ten temat. Jak z kuminem i kolendra to rewelacja.
    Wlasnie dzisiaj byla w tematach okolofrytkowych i natrafilam na inny fajny pomysl, ktory zamierzam przetestowac.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, cukinię w takiej formie można polubić - ciekawa jestem, czy zasmakuje niejadkowi.

    Irmelo, mama nadzieję, że smakowało.

    Malwinno, zdecydowanie plecam na wieczór przy filmie i nie tylko. Wczoraj kupiłam dwie cukinie i znowu mama zamiar zrobić w weekend takie frytki, bo bardzo mi zasmakowały.

    Monami, muszę koniecznie spróbować także z kalarepy.

    Ano, zachęcam do spróbowania.

    Kasiu, dla mnie w tej wersji najlepsza.

    Annette, koniecznie trzeba ;-))

    kabamaigo, cieszę się, że pomysł się spodobał.

    Delikatessen, też myślałam o tym, że frytki z bakłażana mogłyby być dobre, nawet go kupiłam wczoraj, aby spróbować, jak sprawdzi się w tym przepisie.

    Aneto, cieszę się, że zamierzasz wypróbować przepis. Mam nadzieję, że smak cukiniowych frytek i Ciebie zachwyci.

    Thiesso, ciekawa jestem pomysłu, który masz zamiar przetestować. Mam nadzieję, że niebawem pojawi się na Twoim blogu efekt tego testu.

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  13. Haniu Kasiu, ale Ty masz zmysl wyszukiwania i wymyslania potraw... normalnie, lece do kuchni robic cukiniowe frytki... genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dario, cieszę się, że Ci się spodobały. W międzyczasie zrobiłam w podobny frytki z bakłażana i też były pyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobilam dzisiaj dziecku te frytki do kurczaka marynowanego w jogurcie. Troche mu podjadlam. Super.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe - muszę spróbować! Fajna alternatywa dla ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobry przepis ale jeszcze lepiej smakują z mąką kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń