Składniki:
(ok. 15 szt.)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 por
- trochę masła do smażenia
- 1 małe opakowanie gęstej śmietany 18%
- 1 jajko
- 100 g startego sera żółtego (u mnie Emmentaler + Gouda)
- 1/2 pęczka koperku
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- świeżo zmielony pieprz czarny
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól
- trochę masła lub oliwy do wysmarowania formy
- sucha fasola do wypełnienia foremek podczas podpiekania ciasta
Ponadto będzie potrzeba forma lub pojedyncze foremki do muffinów.
Przygotowanie:
Pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na maśle, przyprawiając mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.
Z ciasta wykroić przy pomocy formy do wycinania 15 kółek o wielkości odpowiedniej do wielkości wgłębień w formie do muffinów. Kółka ciasta delikatnie rozwałkować, umieścić w lekko nasmarowanych wgłębieniach formy/foremkach. Ciasto nakłuć widelcem, wypełnić suchą fasolą, podpiekać w nagrzanym piekarniku 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę. Ciasta można ewentualnie nie podpiekać, tylko od razu wypełnić nadzieniem, ale będzie w tym przypadku mniej chrupiące.
Łososia pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę zmiksować z jajkiem, dodać połowę startego sera, posiekany koperek, przyprawić mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (ostrożnie z solą ze względu na dodatek wędzonego łososia, który jest dość słony).
Podpieczone ciasto wypełnić porcjami smażonego pora, pokrojonego łososia, zalać masą śmietanowo-serowo-jajeczną, posypywać pozostałym serem. Zapiekać ok. 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Musiały smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńlubie takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńMNIAM !!! szybkie i pyszne.Lubię takie przepisy
OdpowiedzUsuńTe quiche wyglądają całkiem apetycznie, na pewno spróbuję tego przepisu. Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńDobre na zimowe wieczory. Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńHaniu! Cudownych świąt Ci życzę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
To musi być smaczne:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńostrokwasna.blogspot.com
uwielbiam wędzonego łososia, jeszcze pod tą postacią i z tymi dodatkami musi smakować wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do Nas ;)