Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w lekcji gotowania, na którą zostałam zaproszona przez restaurację Blue Cactus & Iguana Lounge. Jednym z dań, które wspólnie przyrządziliśmy podczas tamtego spotkania była fajita z kurczakiem. Danie bardzo mi zasmakowało. Po warsztatach zrobiłam je dwa razy w domu zgodnie z przepisem otrzymanym od restauracji. Dzięki uprzejmości właściciela lokalu mogę opublikować go na blogu.
W materiałach otrzymanych podczas warsztatów znalazłam następujący opis dania "Fajita to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni Tex-Mex, oryginalnie była to tortilla z wołowiną i przyprawami. Znana na pograniczu Teksasu i Meksyku już w latach trzydziestych XX wieku. Jednak samo określenie fajita pojawiło się w druku dopiero w roku 1971. Niektórzy puryści twierdzą, iż określenie fajita odnosi się jedynie do potrawy przyrządzonej w oparciu o mięso wołowe, i że inne jej odmiany stanowią osobne dania. Niezależnie od tego słowo to rozszerzyło swoje znaczenie i szefowie kuchni podają wszelkie rodzaje mięs, ale i ryb w formie fajity".
Składniki:
(4 porcje)
- filety z piersi kurczaka - 4 duże
Składniki marynaty mięsa:
- kolendra suszona, mielona - 1 łyżka
- imbir suszony, mielony - 1 łyżeczka
- chili kruszone - 1/3 łyżeczki
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- sok z limonki - wyciśnięty z 2 limonek
- oliwa - 4 łyżki
- papryka czerwona - 2 szt.
- papryka zielona - 2 szt.
- papryka żółta - 2 szt.
- cebula biała lub czerwona - 4 średnie szt.
- oliwa - do smażenia
- świeża kolendra posiekana - garść
- sól i pieprz - do smaku
Dodatki:
- gęsta, kwaśna śmietana - 200 g
- papryczki jalapeno z puszki - 80 g
- tortille pszenne - 20 szt.
- dip salsa fresca (ze świeżych pomidorów, cebuli, kolendry)
- dip guacamole
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w paski grubości 0,5 cm i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty wymienionych powyżej. Paprykę oczyścić i pokroić w paski grubości 0,5 cm. Cebulę pokroić w piórka.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i jeszcze raz nagrzać. Wrzucić mięso i krótko smażyć, mieszając od czasu do czasu, do uzyskania złotego koloru - mięso powinno pozostać soczyste. Dodać warzywa (najpierw cebulę, a po kilku chwilach paprykę) i jeszcze chwilę podsmażyć - warzywa powinny pozostać chrupiące.
Wyłożyć podsmażone mięso z warzywami na naczynie do serwowania. Po wierzchu posypać pokrojoną, świeżą kolendrą. Podawać z tortillami z mąki pszennej, dipami, kwaśną śmietaną i papryczkami jalapeno.
W restauracji Blue Cactus & Iguana Lounge gorąca, skwiercząca fajita podawana jest na osobnej, metalowej patelni, polewana tequilą i podpalana, podczas gdy tortille i dodatki serwowane są obok.
Brakuje mi warsztatów kulinarnych! Imponująco wygląda ta podpalona fajita! Musiało być bardzo ciekawie i smacznie. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńSmacznie było na pewno, ten przepis jest genialny
UsuńWybierałam się i wybierałam do Blue Cactus jak byłam w Warszawie...i nie dotarłam. Kocham kuchnię Tex-Mex i następnym razem ne moge sobie odpuścić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie! Ostatnio zamawiałam z wołowiną oraz a la jambalaya, czyli z kurczakiem i krewetkami i muszę przyznać, że ta ostatnia wersja oraz właśnie taka z samym kurczakiem najlepiej oddaje smak fajity. Fantastyczny przepis, Haniu!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i pewnie smakowało równie nieziemsko! Zazdroszczę! :)
OdpowiedzUsuńBoże ale to świetnie wygląda ;) Po prostu nie mogę głodna o tym czytać
OdpowiedzUsuńIle trzeba marynować mięso?
OdpowiedzUsuńMyślę, że minimum godzinę, a jak będzie dłużej, to jeszcze lepiej - u mnie zazwyczaj kilka godzin.
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.
UsuńBrakuje jeszcze startego żółtego sera.
OdpowiedzUsuńCo do dodatków to proponuje pico de gallo,sour cream koniecznie ze szczypiorkiem,starty żółty ser i guacamole.
OdpowiedzUsuń