O mnie


Lubię poznawać nowe smaki, eksperymentować w kuchni, gotować dla innych, aby sprawiać im tym przyjemność i odwiedzać warszawskie restauracje z przyjaciółmi. Podaję tu przepisy na przyrządzane przeze mnie dania, zamieszczam recenzje odwiedzanych restauracji, kawiarni i barów, a także opisuję dobre sklepy, w których zaopatruję się w produkty do gotowania. Piszę o wszystkim, co związane z moją kulinarną pasją. Bardzo lubię warzywa, co znajduje odzwierciedlenie na blogu - najwięcej jest na nim przepisów na sałatki. Lubię bogate w warzywa kuchnie krajów basenu Morza Śródziemnego, a także dania kuchni kuchni azjatyckiej - warto z nią poeksperymentować, bo niektóre z potraw są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Moim ulubionym napojem jest herbata - wypijam jej hektolitry w najróżniejszych rodzajach. Ostatnio częściej niż po czarną sięgam po zieloną, białą a także Yerba Mate.

Blog założyłam kiedyś dla siebie, aby zbierać w jednym miejscu przepisy na wymyślone czy wypróbowane przeze mnie dania. W międzyczasie polska blogosfera kulinarna bardzo się ożywiła i w chwili obecnej sprawia mi wiele radości bycie jej częścią. Lubię podpatrywać, co gotują inni i dzielić się swoimi kulinarnymi pomysłami i doświadczeniami. Zamieszczając przepisy, mam na uwadze, że mogą się na nie natknąć osoby początkujące, dlatego staram się opisywać przygotowanie dań i używane do nich produkty w miarę szczegółowo.

Na warsztatach w Makro - fot. Jacek Waszkiewicz

Jeśli piszę na blogu o sklepach, restauracjach, produktach, książkach, robię to z własnej inicjatywy, aby podzielić się posiadanymi informacjami z innymi pasjonatami gotowania i dobrej kuchni. Odstępstwa od zasady niepisania na prośbę osób trzecich robię tylko wtedy, jeśli sama uznam, że informacje mogą być przydatne i ciekawe dla osób interesujących się kulinariami.

Na warsztatach sushi w restauracji Izumi Sushi Biały Kamień, pod okiem szefa Alona Than uczyłam się m. in. smażyć japoński omlet tamago
- fot. Aleksandra Ladachowska

Oprócz kulinariów interesuje mnie także kino i muzyka świata oraz wszystko to, co dzieje się w moim mieście, Warszawie, w szczególności w wymiarze wielokulturowym.

Prowadzę także blog Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki - nieformalnej grupy pasjonatów gotowania i dobrej kuchni. Zapraszam do zapoznania się z działalnością grupy na blogu i na Facebooku.

Pamiątkowe zdjęcie z warsztatów z szefem Andrea Scarantino i makaronami Malma