Autor podaje w książce, że zupa smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. W sezonie wiosennym można zastąpić cukinię szparagami.
Składniki:
(4 większe porcje lub 6-8 małych)
- 500 g małej lub średniej, jędrnej cukinii
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula, obrana i cienko pokrojona
- 1 nieduży por (60 g), tylko biała część
- 1 średni ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 1 łyżeczka curry Madras
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 średni ziemniak (60 g), obrany i pokrojony w kostkę
- sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku
Do podania:
- 2 bułeczki
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę, pozostawiając skórkę. W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę i pora, smażyć minutę, mieszając i nie pozwalając, aby się zrumieniły.
Dodać pokrojoną cukinię, czosnek, curry i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły.
Dodać bulion, ziemniaki oraz sól i pieprz do smaku i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut.
W międzyczasie bułkę pokroić w kostkę. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło klarowane, dodać pokrojoną bułkę, zrumienić, od czasu do czasu mieszając.
Po ugotowaniu zupy rozdrobnić ją przy użyciu blendera, a następnie przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do czystego garnka i podgrzać, doprowadzając ponownie do wrzenia.
Zupę podawać gorącą z grzankami zaserwowanymi w oddzielnym naczyniu.
Przepis dodaję do akcji "Szybkie zupy" na Durszlaku.
Zupa apetyczna, choć curry i głębokie smażenie nie dla mnie, niestety. Czy po potraktowaniu zupy blenderem jest jeszcze co przecierać przez sitko?
OdpowiedzUsuńNa sitku pozostaje sporo drobnych kawałków skórki, a zupa nabiera delikatniejszego smaku. Próbowałam jej przed przetarciem i po i wyczułam różnicę.
UsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Bardzo fajny przepis, choć z tymi kwiatami cukinii musiałoby wyglądać obłędnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :) może nada się na zimowy wieczór :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, cukinia pod każdą postacią jest pyszna, ale pomysł z zupą genialny i do tego grzanki, czegoż chcieć więcej ^^ :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z komentarzami :) na prawdę fajny pomysł :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetny krem o tej porze roku bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, lubię też curry, strasznie jestem ciekaw tego smaku w połączeniu...
OdpowiedzUsuńPychotka! Uwielbiam cukinię
OdpowiedzUsuń