15 listopada 2014

Zupa-krem z cukinii z curry


Przepis na zupę-krem z cukinii, który dziś prezentuję, pochodzi z książki pt. "The Essence of French Cooking" autorstwa Michela Roux. Żałuję, że nie jest to sezon letni, gdyż z tego powodu nie miałam możliwości ugotowania zupy w pełnej wersji zaprezentowanej w książce, która przewiduje podanie jej z długo pieczonymi w niskiej temperaturze kwiatami cukinii i smażonymi w głębokim oleju miniaturowymi cukiniami. Trzeba będzie poczekać na wypróbowanie pełnego przepisu do lata. Tymczasem zadowoliłam się zupą podaną ze zrumienionymi na maśle klarowanym grzankami i nie narzekałam - zupa okazała się bardzo smaczna i przyjemnie rozgrzewająca dzięki dodatkowi pikantnej przyprawy curry Madras (odmiana curry z dodatkiem chilli). Tylko ciekawość nie została zaspokojona, jak smakuje zupa w towarzystwie chrupiących kwiatów cukinii - koniecznie do nadrobienia latem.

Autor podaje w książce, że zupa smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. W sezonie wiosennym można zastąpić cukinię szparagami.


Składniki:
(4 większe porcje lub 6-8 małych)

- 500 g małej lub średniej, jędrnej cukinii
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula, obrana i cienko pokrojona
- 1 nieduży por (60 g), tylko biała część
- 1 średni ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 1 łyżeczka curry Madras
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 średni ziemniak (60 g), obrany i pokrojony w kostkę
- sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku

Do podania:
- 2 bułeczki
- 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę, pozostawiając skórkę. W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać cebulę i pora, smażyć minutę, mieszając i nie pozwalając, aby się zrumieniły. 

Dodać pokrojoną cukinię, czosnek, curry i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły. 

Dodać bulion, ziemniaki oraz sól i pieprz do smaku i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. 

W międzyczasie bułkę pokroić w kostkę. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło klarowane, dodać pokrojoną bułkę, zrumienić, od czasu do czasu mieszając.

Po ugotowaniu zupy rozdrobnić ją przy użyciu blendera, a następnie przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do czystego garnka i podgrzać, doprowadzając ponownie do wrzenia.

Zupę podawać gorącą z grzankami zaserwowanymi w oddzielnym naczyniu.


Przepis dodaję do akcji "Szybkie zupy" na Durszlaku.

Szybkie zupy!

10 komentarzy:

  1. Zupa apetyczna, choć curry i głębokie smażenie nie dla mnie, niestety. Czy po potraktowaniu zupy blenderem jest jeszcze co przecierać przez sitko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sitku pozostaje sporo drobnych kawałków skórki, a zupa nabiera delikatniejszego smaku. Próbowałam jej przed przetarciem i po i wyczułam różnicę.

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, choć z tymi kwiatami cukinii musiałoby wyglądać obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa propozycja :) może nada się na zimowy wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł, cukinia pod każdą postacią jest pyszna, ale pomysł z zupą genialny i do tego grzanki, czegoż chcieć więcej ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zgadzam się z komentarzami :) na prawdę fajny pomysł :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny krem o tej porze roku bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinię, lubię też curry, strasznie jestem ciekaw tego smaku w połączeniu...

    OdpowiedzUsuń