Składniki:
(4 porcje)
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1 duży kawałek dobrej jakości kiełbasy
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki obrane i pokrojone w plasterki
- 2 litry wrzącej wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
- świeżo mielony pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- sól
- 4 łodygi jarmużu
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do garnka, podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać oczyszczone kurki, podsmażyć, aż się lekko zrumienią. Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, opłukaną kaszę i zalać wodą. Dodać liście laurowe, pozostałe przyprawy oraz sól według smaku. Gotować ok. 20 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie umyć jarmuż, oberwać liście, łodygi odrzucić. Liście jarmużu posiekać. Dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Przepis własny inspirowany klasyczną zupą kuchni polskiej.
Zupełnie nowe, ciekawe oblicze krupniku ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńz chęcią spróbowałabym takiej zupy :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Jest to pierwsze wydanie jarmużu które przypadło mi do gustu. Zazwyczaj jest on podawany w dość nie atrakcyjny sposób, niszcząc potrawy. W tym wydaniu zdecydowanie jest godzien polecenia.
OdpowiedzUsuń