20 stycznia 2013

Rösti ze słodkich ziemniaków z masłem orzechowym


Rösti to danie kuchni szwajcarskiej - placki ziemniaczane przygotowywane nieco inaczej od naszych, bo bez dodatku jajka i mąki. W klasycznej wersji przyrządza się Rösti ze zwykłych, tartych ziemniaków - surowych lub ugotowanych i formuje w jeden duży placek. Przepis na tak przygotowany placek ziemniaczany podałam kiedyś na moim blogu. Dziś prezentuję wariację na temat tego dania - placki przygotowane w podobny sposób, ale ze słodkich ziemniaków. Inspiracją do ich zrobienia był ten przepis. Gdy się na niego natknęłam, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie, bo lubię zarówno słodkie ziemniaki, jak i masło orzechowe. Dodanie do tych składników świeżego imbiru, skórki otartej z limonki, czosnku i świeżej natki kolendry stworzyło bardzo udaną, aromatyczną kompozycję. Jedyny minus to fakt, że słodkie ziemniaki są o wiele mniej kleiste niż zwykłe i trudniej usmażyć z nich placki, bo masa ma tendencję do rozpadania się i trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić podczas przekładania na patelni na drugą stronę. Masło orzechowe spełnia rolę spoiwa i jeśli ziemniaki są duże, trzeba dodać go nieco więcej niż podano w źródłowym przepisie tak, aby masa była w miarę możliwości zwarta.

Przepis źródłowy mówi, że zamiast słodkich ziemniaków można użyć do przyrządzenia tych placków dyni piżmowej.



Składniki:
(dla 4 - 6 osób)

- 2 słodkie ziemniaki
- szczypta soli
- 2 łyżki chrupiącego masła orzechowego (ewentualnie więcej w razie potrzeby)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 świeże chilli drobno posiekane (ewentualnie więcej lub mniej, wg uznania)
lub zamiennie
- chilli w proszku - ilość wg uznania
- 2 cm kawałek korzenia imbiru, obrany i drobno posiekany
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy lub limonki
- garść posiekanej świeżej kolendry lub mięty lub bazylii
- 1/2 szklanki mąki
- kilka chlustów oliwy lub oleju roślinnego

Przygotowanie:

Ziemniaki (lub dynię) obrać, przekroić na pół (dynię na 4 części), włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą, gotować 5 minut, odsączyć, przestudzić. 

W misce wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, chilli, posiekany czosnek, imbir i skórkę otartą z limonki lub pomarańczy uprzednio sparzonej wrzątkiem i osuszonej. 

Ostudzone ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do miski z przygotowaną mieszanką wraz z posiekanymi ziołami. Przyprawić do smaku. 

Uformować okrągłe porcje ciasta, umieścić na desce posypanej mąką, posypać delikatnie mąką z wierzchu.

Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, nakładać porcje masy, dociskając lekko łyżką, aby przybrały formę placków. Smażyć na rumiano z dwóch stron, delikatnie przekładając na drugą stronę i uważając, aby się nie rozpadły.

Podawać z gęstym, naturalnym jogurtem posypanym sproszkowanym chilli.



11 komentarzy:

  1. Przypadła mi do gustu wariacja na temat Rösti, ponieważ bardzo lubię słodkie ziemniaki. Dodatek masła orzechowego też wydaję się być tutaj jak najbardziej na miejscu. Zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie. szkoda ze tak trudno u mnie dostać bataty. ale moze zrobie ze zwykłych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie "odkrywam" dla siebie słodkie ziemniaki. Znałam je i jadałam już wcześniej, ale dopiero od niedawna weszły na dobre do mojego menu. Rösti z nich spróbuję na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam masło orzechowe i słodkie ziemniaki! jakie to cudowne połączenie :) wspaniała inspiracja

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, Haniu! To musiało być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis na pewno smakuje nieziemsko ! :D
    Pozdrawiam i zapraszam do nas :
    http://look-like-hipster.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Haniu, genialne! Muszę przetestować i prześlę mojej Mamie, która uwielbia takie placuszki. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis. Muszę go wypróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. To ci dopiero eksperymenty kulinarne ;)

    OdpowiedzUsuń