Rösti to danie kuchni szwajcarskiej - placki ziemniaczane przygotowywane nieco inaczej od naszych, bo bez dodatku jajka i mąki. W klasycznej wersji przyrządza się Rösti ze zwykłych, tartych ziemniaków - surowych lub ugotowanych i formuje w jeden duży placek. Przepis na tak przygotowany placek ziemniaczany podałam kiedyś na moim blogu. Dziś prezentuję wariację na temat tego dania - placki przygotowane w podobny sposób, ale ze słodkich ziemniaków. Inspiracją do ich zrobienia był ten przepis. Gdy się na niego natknęłam, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie, bo lubię zarówno słodkie ziemniaki, jak i masło orzechowe. Dodanie do tych składników świeżego imbiru, skórki otartej z limonki, czosnku i świeżej natki kolendry stworzyło bardzo udaną, aromatyczną kompozycję. Jedyny minus to fakt, że słodkie ziemniaki są o wiele mniej kleiste niż zwykłe i trudniej usmażyć z nich placki, bo masa ma tendencję do rozpadania się i trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić podczas przekładania na patelni na drugą stronę. Masło orzechowe spełnia rolę spoiwa i jeśli ziemniaki są duże, trzeba dodać go nieco więcej niż podano w źródłowym przepisie tak, aby masa była w miarę możliwości zwarta.
Przepis źródłowy mówi, że zamiast słodkich ziemniaków można użyć do przyrządzenia tych placków dyni piżmowej.
Składniki:
(dla 4 - 6 osób)
- 2 słodkie ziemniaki
- szczypta soli
- 2 łyżki chrupiącego masła orzechowego (ewentualnie więcej w razie potrzeby)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 świeże chilli drobno posiekane (ewentualnie więcej lub mniej, wg uznania)
lub zamiennie
- chilli w proszku - ilość wg uznania
- 2 cm kawałek korzenia imbiru, obrany i drobno posiekany
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy lub limonki
- garść posiekanej świeżej kolendry lub mięty lub bazylii
- 1/2 szklanki mąki
- kilka chlustów oliwy lub oleju roślinnego
Przygotowanie:
Ziemniaki (lub dynię) obrać, przekroić na pół (dynię na 4 części), włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą, gotować 5 minut, odsączyć, przestudzić.
W misce wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, chilli, posiekany czosnek, imbir i skórkę otartą z limonki lub pomarańczy uprzednio sparzonej wrzątkiem i osuszonej.
Ostudzone ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do miski z przygotowaną mieszanką wraz z posiekanymi ziołami. Przyprawić do smaku.
Uformować okrągłe porcje ciasta, umieścić na desce posypanej mąką, posypać delikatnie mąką z wierzchu.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, nakładać porcje masy, dociskając lekko łyżką, aby przybrały formę placków. Smażyć na rumiano z dwóch stron, delikatnie przekładając na drugą stronę i uważając, aby się nie rozpadły.
Podawać z gęstym, naturalnym jogurtem posypanym sproszkowanym chilli.
Przypadła mi do gustu wariacja na temat Rösti, ponieważ bardzo lubię słodkie ziemniaki. Dodatek masła orzechowego też wydaję się być tutaj jak najbardziej na miejscu. Zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie. szkoda ze tak trudno u mnie dostać bataty. ale moze zrobie ze zwykłych.
OdpowiedzUsuńWłaśnie "odkrywam" dla siebie słodkie ziemniaki. Znałam je i jadałam już wcześniej, ale dopiero od niedawna weszły na dobre do mojego menu. Rösti z nich spróbuję na pewno :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe i słodkie ziemniaki! jakie to cudowne połączenie :) wspaniała inspiracja
OdpowiedzUsuńOch, Haniu! To musiało być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na pewno smakuje nieziemsko ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :
http://look-like-hipster.blogspot.com
Haniu, genialne! Muszę przetestować i prześlę mojej Mamie, która uwielbia takie placuszki. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wspaniałe i bardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńTo ci dopiero eksperymenty kulinarne ;)
OdpowiedzUsuń