Składniki:
- ziemniaki
- kurki
- boczek wędzony
- groszek zielony z puszki
- jabłko, najlepiej szara reneta
- cebula
- szczypiorek
- natka pietruszki
- majonez
- śmietana 18%
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Kurki umyć, osuszyć na sicie, oczyścić, pokroić. Cebulę i jabłko pokroić w grubszą kostkę. Na na niewielkiej ilości oleju lub oliwy krótko podsmażyć cebulę, kurki, po kilku minutach dodać jabłko - powinno tylko lekko się posmażyć, ale nie rozpaść. Po podsmażeniu odsączyć cebulę, kurki i jabłko z sosu na sicie. Boczek pokroić na plastry i wysmażyć na niewielkiej ilości oleju na chrupko. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Natkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i majonezem wymieszanym ze śmietaną. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, aby składniki przegryzły się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz