8 lipca 2008

River Cafe


A to pech, dziś od rana piękne słońce i bezchmurne niebo! Nasze wczorajsze plany spotkania oliwkowego popsuła pogoda a konkretnie ulewny deszcz, który rozpadał się tuż przed godziną rozpoczęcia naszego spotkania. Mieliśmy się spotkać w „Smażalni”, ale niestety z powodu deszczu została ona zamknięta a naszą rezerwację przeniesiono do pobliskiej „River Cafe”. W „River Cafe” było całkiem przyjemnie, ale to jednak nie to samo. Chciałam poczuć się przez chwilę jak na wczasach, w „River Cafe” jednak nie było wczasowego klimatu, którego spodziewałam się w „Smażalni”, nie było też pięknego widoku na Wisłę (inne ustawienie statku), jaki rozpościerałby się z zamkniętej wczoraj barki, ale cóż – nie mieliśmy wyjścia, trzeba było zaakceptować taką opcję, jaka była wczoraj dostępna. Minusem przeniesienia naszej rezerwacji był także fakt, że w „River Cafe” oferta ryb, na które ostrzyliśmy sobie zęby, jest dużo uboższa niż w sąsiedniej „Smażalni” – dostępnych jest tylko kilka rodzajów. Podczas wczorajszej kolacji większość biesiadników skusiła się właśnie na ryby, ale o tym później – najpierw kwestie formalne. Tym razem udało się zebrać całkiem liczne grono Oliwkowiczów. Na spotkaniu byli obecni: Andyk, Lucy, Tangerinka i Kriss, Krys Dobrodziej, Iza, Szyman, ja oraz moja chrześnica, Dorota (po raz pierwszy w naszym gronie), czyli w sumie 9 osób.„River Cafe” jest całkiem przyjemnym miejscem, w szczególności na tę porę roku, bo można posiedzieć na powietrzu, nawet, gdy pada deszcz - do dyspozycji jest spora, zadaszona część zewnętrzna.W karcie do wyboru jest trochę przekąsek zimnych i ciepłych, zupy rybne a także dania rybne i dania mięsne. Karta nie oszałamia bogactwem możliwości, ale da się coś wybrać. Większość z nas zdecydowała się na dania rybne. Wyłamał się jedynie Kriss, który zamówił danie z kurczaka. Ze swojego wyboru byłam zadowolona – zamówiłam smażony stek z halibuta z warzywami i pieczonym ziemniakiem. Trzeba przyznać, że rybka była wyśmienita. Danie było całkiem efektownie podane, choć smak dodatków raczej przeciętny. Smak ryby naprawdę zadowalający, wielkość porcji także. Ceny znośne – pstrąg smażony z dodatkami 26 zł, łosoś (2 spore kawałki), 29 zł, halibut (34 zł). Wyśmienicie smakowało też idealnie schłodzone piwo beczkowe „Paulaner” (12 zł duże, 8 małe), na które skusiła się większość Oliwkowiczów. W ofercie jest też „Żywiec” z beczki a także kilka rodzajów piw butelkowych.Sporym minusem lokalu jest fakt, że na zamówione dania trzeba dość długo czekać, ale ogólnie wieczór można uznać za satysfakcjonujący kulinarnie.



6 komentarzy:

  1. Oj zaniedbała Pani bloga, zaglądam, a tu pusto wciąż. Czy już Pani porzuciła swoją pasję?...

    Wierny Czytelnik

    OdpowiedzUsuń
  2. To fakt, że zaniedbałam. Ostatnio zmieniłam trochę profil zainteresowań, ale o kulinariach całkiem nie zapomniałam. Dziś kolejne spotkanie oliwkowe, więc wkrótce zamieszczę tu kolejny opis odwiedzonego przez grupę lokalu.

    Pozdrawiam Wiernego Czytelnika ;o))

    OdpowiedzUsuń
  3. I już cztery miesiące bez wpisu, czy przeniosła Pani bloga?

    Wierny Czytelnik

    OdpowiedzUsuń
  4. Sushi Akademia od kilku lat organizuje kursy sushi. Na takim kursie można poznać historię sushi i nauczyć się podstaw przyrządzania.
    Kurs trwa 4-5 godzin i liczy ok. 15 osób.
    Organizowane są również kursy w domach, firmach i innych miejscach.

    Najbliższy kurs organizowany jest 5 września, zaproszenie można kupić na http://allegro.pl/item712674487_kur...

    Jeśli ktoś chciał by uzyskać bardziej szczegółowe informacje proszę o kontakt pychotka202@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie zapraszamy na styczniowe i lutowe edycje szkolenia kulinarnego pt. " Czas sushi".

    Organizatorem kursów jest firma Masala Smaki Świata

    Szkolenia odbywają się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów - przy stacji Metra Służew w Warszawie.

    Kursy odbywają się cyklicznie 2-3 razy w miesiącu.
    Najbliższe terminy kursów:

    Kurs I stopnia "Czas Sushi" - 09.I.2010 - godzina: 15.30
    Kurs I stopnia "Czas Sushi" - 14.I.2010 - godzina: 18.30
    Kurs I stopnia "Czas Sushi" - 23.I.2010 - godzina: 15.30
    Kurs I stopnia "Czas Sushi" - 30.I.2010 - godzina: 15.30
    Kurs I stopnia "Czas Sushi" - 11.II.2010 - godzina: 18.30
    Kurs I stopnia "Czas Sushi" - 20.II.2010 - godzina: 15.30
    Kurs "Tajskie Smaki" - 27.II.2010 - godzina: 15.30


    Cena kursu dla osób, które zgłoszą się do 15 stycznia - 130 zł


    Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu zapraszam na naszą stronę masala.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń