16 marca 2008

Spotkanie wielkanocne







W niedzielę, 16.03.2008 odbyło się spotkanie wielkanocne, którego gospodarzami byli Ewa i Andrzej z zaprzyjaźnionej z Oliwkowiczami grupy Wenecjan. Tym razem Oliwkowicze byli w mniejszości – z naszej grupy w spotkaniu wzięli udział: Lucy, Black Mamba, Krys Dobrodziej i ja. Wenecjanie byli reprezentowani liczniej – oprócz gospodarzy na spotkaniu byli obecni: „komandor” grupy Piotr, znani nam już dobrze Ryszard i Robert a także Grażyna i Leszek oraz Jadwiga, czyli w sumie było nas wszystkich 12 osób. Maskotką imprezy była sunia Tosia (biały terier).

Na naszym wielkanocnym stole znalazły się smakowite dania przyrządzone przez gospodarzy i gości. Andrzej ugotował pyszny żur z białą kiełbasą i jajkami. Ewa przygotowała sałatkę z jajeczek przepiórczych, krewetek koktajlowych i pomidorków cherry z dodatkiem szczypiorku i majonezu a także zrobiła 2 ciasta – szarlotkę i pyszne tiramisu. Lucy przyrządziła sałatkę z dodatkiem kurczaka, cytrusów i rodzynek namoczonych w krupniku. Krys Dobrodziej zaimponował wszystkim trzema przyrządzonymi przez siebie smakołykami – pysznym schabem suszonym z dodatkiem pieprzu i ziół a także upieczonym przez siebie ciastem z jabłkiem i nalewką brzoskwiniową. Mamba upiekła ciasto o smaku czekoladowym. Ryszard przyniósł śledzie w sosie musztardowym. Na wielkanocnym stole znalazły się też jajka faszerowane – przypuszczam, że przyrządziła je Grażyna a także koreczki z sera pleśniowego i oliwek ładnie podane w towarzystwie winogron. Ja przygotowałam sałatkę z rukoli, wędzonego łososia, awokado, pomidorków koktajlowych w 3 rodzajach (czerwone, żółte i zebra) i jajeczek przepiórczych doprawioną prostym sosem vinegrette z oliwy, soku z cytryny, musztardy z dodatkiem posiekanego koperku, soli i pieprzu. Jestem zadowolona z mojego eksperymentu kulinarnego – sałatka ładnie się prezentowała i smakowała wszystkim.

Spotkanie bardzo udane – dziękujemy Ewie i Andrzejowi za zaproszenie, gościnność i bardzo serdecznie przyjęcie nas u siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz