Składniki:
(4 porcje - ok. 24 szt.)
- 2 nieduże cukinie
- 200 g groszku (u mnie mrożony)
- pęczek świeżej mięty
- 2 jaja
- 100 g startego parmezanu + trochę do posypania
- 2 łyżki tartej bułki + dodatkowo do obtaczania
- sól i pieprz mielony do smaku
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w nieduże kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W pojemniku blendera umieścić cukinię, groszek (jeśli używasz mrożonego, najpierw należy go rozmrozić i odsączyć), listki mięty, 1 jajo, staty parmezan, bułkę tartą, sól, pieprz i rozdrobnić na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę więcej tartej bułki. Przygotowaną masę dobrze jest włożyć na ok. pół godziny do lodówki, aby łatwiej można było formować z niej kulki.
Na talerzyku roztrzepać jajo. Na drugim talerzyku umieścić tartą bułkę. Z masy formować nieduże kulki, obtoczać je w jajku i tartej bułce.
W garnku o grubym dnie rozgrzać tyle oleju, aby można było w nim zanurzyć kuleczki. Uformowane kulki wrzucać partiami na rozgrzany olej, smażyć na złoto. Po wyjęciu z oleju odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Gdy kuleczki są jeszcze gorące, posypać je startym parmezanem i od razu podawać.
Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2014" na Durszlaku.
świetny pomysł:) wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie. Zapisane, będę robić. Już mi pachnie miętą :-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawie się zapowiadają - chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPiękny kolor w środku, mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :) uwielbiam cukinię, więc na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńJakie pięknie zieloniutkie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są , a ten kolor... cudowny ;)
OdpowiedzUsuńJadłam wersję ryżową, te też wyglądają ciekawie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty