30 marca 2014

Zapiekana brukselka


Dziś prezentuję pomysł na smaczny dodatek obiadowy - brukselkę zapiekaną z dodatkiem wędzonego boczku, tartej bułki, parmazanu i płatków migdałów. Przyrządziłam ją według przepisu Sophie Grigson, na który natknęłam się, szukając pomysłów na ciekawe dania z brukselką w roli głównej. Smakowała bardzo dobrze. Zachęcam do spróbowania brukselki w takiej wersji.


Składniki:
(4 porcje)

- 0,5 kg brukselki
- 10 g masła
- łyżka oleju roślinnego
- 75 g boczku wędzonego pokrojonego w krótkie paski
- małe opakowanie śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub podobnego sera
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie:

 Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

W garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać brukselkę, gotować 4-5 minut, a następnie odsączyć na durszlaku, lekko przestudzić, pokroić na połówki. 

Masło i olej umieścić na dużej patelni umieszczonej na średnim ogniu. Dodać pokrojony boczek, smażyć 3-4 minuty, mieszając. 

Dodać brukselkę, smażyć 2-3 minuty, mieszając. Dodać śmietanę, smażyć 2-4 minuty do zredukowania śmietany do formy gęstego sosu. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjąć z ognia, dodać sok cytrynowy, wymieszać. Umieścić w naczyniu do zapiekania.

W misce wymieszać bułkę tartą i starty parmezan. Brukselkę posypać mieszanką bułki i sera oraz płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 18-20 minut.



2 komentarze:

  1. 35 yr old Community Outreach Specialist Harlie Royds, hailing from Clifford enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Woodworking. Took a trip to Archaeological Site of Cyrene and drives a Grand Am. Informacje dodatkowe

    OdpowiedzUsuń