O tym, że do zagęszczania zupy można używać soczewicy, dowiedziałam się podczas warsztatów z Karolem Okrasą, w których uczestniczyłam jakiś czas temu. Wykorzystałam ten pomysł do przyrządzenia zupy-krem z dyni. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest sycąca - idealna na jesienne, coraz chłodniejsze dni. Dodałam do niej także trochę masła orzechowego, które nadało jej ciekawą nutę smakową. Zupa jest na tyle pożywna, że jako dodatek do niej wystarczy jedynie posiekana zielenina.
Składniki:
(4 porcje)
- 0,5 kg dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta mielonego chilli
- sól
- 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kawałki. Marchew obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać pokrojoną dynię, marchew, pomidora, soczewicę i zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, posolić i gotować 20 minut na średnim ogniu.
Po ugotowaniu zmiksować, dodać masło orzechowe i podgrzewać jeszcze chwilę, mieszając, aby masło rozpuściło się.
Zupę podawać gorącą, posypując posiekaną natką kolendry.
Przepis własny.
Haniu,
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z dodatkiem masła orzechowego! Bardzo mi się podoba Twoja zupa:) Piękny kolor!
Pozdrawiam serdecznie,
E.
Edith, mnie też przypadł do gustu ten dodatek - nadaje bardzo ciekawy smak zupie. Pozdrawiam!
UsuńWspaniały ten Twój krem! Właśnie u mnie w lodówie spoczywa okazała ćwiartka dyni i czeka na swoją kolej. Chyba już wiem, co z niej powstanie ;)Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:)
OdpowiedzUsuńkolor mnie zauroczył. taka soczysta żółć!
OdpowiedzUsuńz pewnością zachwyca smakiem.
Zupy krem są moje ulubione, mało je robię bo oprócz mnie w domu, nikt ich nie chce jeść, a szkoda, nie wiedzą co dobre ...
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka!
OdpowiedzUsuńSwietne polaczenie. Dodatek soczewicy to nie nowosc dla mnie, bo juz probowalam taki wariant, ale maslo orzechowe to innowatorski dodatek.
OdpowiedzUsuńSądzę, że Twoje wspaniałe przepisy wpływają na szczupłą sylwetkę. Zauważyłam, że dbasz umiar i wiele Twoich przepisów pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Jestem podekscytowana. No i chłopcy z Turcji :). Warto dbać o linię, ale miło też dobrze sobie pojeść.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z dyni z dodatkiem masła orzechowego. Kompozycja nader interesująca: )
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie szybko wypróbować ten przepis, tym bardziej,że wkrótce trudno będzie o świeże składniki, jak na przykład moje ulubione pomidory z Włoszakowic :)
Zapowiada się pysznie :-) Z tą kolendrą z pewnością ma bardzo świeży smak.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor .Bardzo zachęcający ,no i te składniki.Pycha
OdpowiedzUsuńmusiała być pyszna Haniu. Też spróbuję dodać soczewicy! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką zupy dyniowej, za to bardzo lubię tę z soczewicy :).
OdpowiedzUsuńKolor wyszedł Ci śliczny!
Ciekawe połączenie. Teraz sezon dyniowy w pełni, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńten dodatek masła orzechowego bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńZupa krem z dyni i soczewicy wygląda apetycznie.Mój brat hoduje dynie więc wypróbuję przepis.POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń