11 sierpnia 2011

Sałatka z paluszkami krabowymi w tajskim stylu

Podobną sałatkę można kupić w niektórych sklepach sieci Asian House w Warszawie, np. przy Poznańskiej i w CH Blue City. Składniki sałatki są takie same lub podobne - nie jestem pewna, czy czegoś nie pominęłam (chyba dodają jeszcze czerwoną cebulę pokrojoną w piórka). Dressing musiałam sama wykombinować, bo nie wiem, z jakich dokładnie składników go przyrządzają we wspomnianej sieci, w każdym razie ma on słodki smak, więc na pewno dodają cukier. Przyrządzam sobie czasem tę sałatkę do zabrania do pracy, w szczególności wtedy, gdy mam ochotę na dużą porcję świeżych warzyw. Nie wiem, czy w Tajlandii jada się paluszki krabowe, w każdym razie sposób przyrządzenia i składniki dressingu kojarzą mi się z kuchnią tajską, dlatego pod tę kuchnię ją podciągam.

Składniki:

Sałatka:
(2-4 porcje zależnie od apetytu)
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 2 garści kiełków fasoli mung
- 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych

Dressing:
- łyżka sosu rybnego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z dodatkiem chilli
lub
- 1 łyżka oliwy + 1 posiekana świeża papryczka chili lu 1-2 suszone paprzyczki chili rozkruszone
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego

Przygotowanie:
Paluszki krabowe rozmrozić, pokroć w ukośne, cienkie plasterki. Ogórka umyć, oszuszyć, obrać częściowo ze skórki - zostawić podłużne paski skórki, aby wyglądał bardziej dekoracyjnie, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w ukośne półplasterki. Kiełki opłukać i odsącyć na sicie. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Wymieszać składniki dressingu, podać nim składniki sałatki, całość wymieszać.

Lekka, chrupiąca i szybka w przygotowaniu - posiłek w sam raz na lato.

9 komentarzy:

  1. Ja za paluszkami krabowymi nie przepadam, ale cała sałatka wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo lubię te paluszki, nigdy nie mam jednak pomysłu na jakąś kreatywną sałatkę z nimi. ;) Następnym razem wypróbuję właśnie ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny skład, świetny dressing i piękne kolory tej sałatki - chętnie taką wypróbuję:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, paluszki kurczaka można zastąpić grillowaną, pieczoną lub gotowaną piersią kurczaka pokrojoną w cienkie plasterki.

    Shaday, Goh, cieszę się, że macie ochotę wypróbować przepis - zachęcam do tego, sałatka świetnie smakuje.

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię paluszki, fajny pomysł na sałatkę. Ciekawy musi być dressing :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za paluszkami krabowymi, ale w takiej wersji byłoby pewnie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię paluszki krabowe, więc to propozycja wprost dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że zdania na temat paluszków krabowych są podzielone :-)) Ja je lubię, szczególnie w sałatkach.

    Pozdrawiam odwiedzających!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne kolory ,pewnie wybornie smakuje

    OdpowiedzUsuń