Składniki:
Sałatka:
(2-4 porcje zależnie od apetytu)
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 2 garści kiełków fasoli mung
- 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
Dressing:
- łyżka sosu rybnego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z dodatkiem chilli
lub
- 1 łyżka oliwy + 1 posiekana świeża papryczka chili lu 1-2 suszone paprzyczki chili rozkruszone
- 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego
Przygotowanie:
Paluszki krabowe rozmrozić, pokroć w ukośne, cienkie plasterki. Ogórka umyć, oszuszyć, obrać częściowo ze skórki - zostawić podłużne paski skórki, aby wyglądał bardziej dekoracyjnie, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w ukośne półplasterki. Kiełki opłukać i odsącyć na sicie. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki. Wymieszać składniki dressingu, podać nim składniki sałatki, całość wymieszać.
Lekka, chrupiąca i szybka w przygotowaniu - posiłek w sam raz na lato.
Ja za paluszkami krabowymi nie przepadam, ale cała sałatka wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńO, bardzo lubię te paluszki, nigdy nie mam jednak pomysłu na jakąś kreatywną sałatkę z nimi. ;) Następnym razem wypróbuję właśnie ten przepis!
OdpowiedzUsuńcudny skład, świetny dressing i piękne kolory tej sałatki - chętnie taką wypróbuję:)))
OdpowiedzUsuńAgnieszko, paluszki kurczaka można zastąpić grillowaną, pieczoną lub gotowaną piersią kurczaka pokrojoną w cienkie plasterki.
OdpowiedzUsuńShaday, Goh, cieszę się, że macie ochotę wypróbować przepis - zachęcam do tego, sałatka świetnie smakuje.
Pozdrawiam Was!
Lubię paluszki, fajny pomysł na sałatkę. Ciekawy musi być dressing :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za paluszkami krabowymi, ale w takiej wersji byłoby pewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię paluszki krabowe, więc to propozycja wprost dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że zdania na temat paluszków krabowych są podzielone :-)) Ja je lubię, szczególnie w sałatkach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam odwiedzających!
Piękne kolory ,pewnie wybornie smakuje
OdpowiedzUsuń