Pad Thai to najpopularniejsze tajskie danie z makaronem. U mnie przepis z krewetkami, ale jeśli ktoś ich nie lubi, może zastąpić kurczakiem.
Składniki:
(2 porcje)
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
(u mnie wstążki o szerokości 5 mm)
lub zamiennie
200 g cienkiego makaronu sojowego
- 100 g obranych krewetek średniej wielkości, najlepiej niegotowanych
- 100 g tofu
- 1 saszetka sosu do Pad Thai
lub zamiennie
1-2 łyżki pasty do Pad Thai ze słoika rozcieńczonej wodą w proporcji 1:1
(do kupienia w sklepach azjatyckich)
- 1 jajko
- 100 g świeżych kiełków soi
(zamiennie mogą być kiełki fasoli mung)
- 3 dymki lub 1 cebula
(u mnie 1 czerwona cebula)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
- ewenetualnie sos rybny do doprawienia
- limonka
- posiekana, świeża kolendra do dekoracji
Składniki:
(2 porcje)
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
(u mnie wstążki o szerokości 5 mm)
lub zamiennie
200 g cienkiego makaronu sojowego
- 100 g obranych krewetek średniej wielkości, najlepiej niegotowanych
- 100 g tofu
- 1 saszetka sosu do Pad Thai
lub zamiennie
1-2 łyżki pasty do Pad Thai ze słoika rozcieńczonej wodą w proporcji 1:1
(do kupienia w sklepach azjatyckich)
- 1 jajko
- 100 g świeżych kiełków soi
(zamiennie mogą być kiełki fasoli mung)
- 3 dymki lub 1 cebula
(u mnie 1 czerwona cebula)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
- ewenetualnie sos rybny do doprawienia
- limonka
- posiekana, świeża kolendra do dekoracji
Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy je rozmrozić. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu- cienki makaron wystarczy namoczyć, natomiast wstążki należy ugotować (czas gotowania ok. 6-8 min. od wrzucenia na gotującą wodę) . Tofu pokroić w kostkę. Rozgrzać połowę oleju w woku lub na dużej patelni, dodać tofu, a następnie roztrzepane jajko. Smażyć przez kilka chwil na silnym ogniu, aż jajko się zetnie. Wyjąć z woka i odłożyć na chwilę na talerzyk. Do woka dodać resztę oleju i gdy się rozgrzeje, dodać krewetki, cebulę pokrojoną w piórka lub dymkę pokrojoną w większe kawałki a następnie sos - całą saszetkę lub ok. 1/4 szklanki rozrobionego z wodą sosu na bazie pasty ze słoika. Osobiście wolę sos z saszetki, gdyż nie potrzeba już dodawać żadnych innych przypraw, natomiast sos przyrządzony na bazie pasty do Pad Thai, którą kupiłam w dziale spożywczym Marks&Spencer, był dość ostry, więc nie dodałam go dużo i danie trzeba było jeszcze doprawić sosem rybnym. Krewetki, cebulę wraz z sosem smażyć kilka minut na silnym ogniu, często mieszając, dodać podsmażone wcześniej tofu z jajkiem, wymieszać, dodać kiełki, odsączony makaron, smażyć kilka chwil, mieszając. Na koniec dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Posypać posiekaną, świeżą kolendrą (u mnie brak, bo nie przepadam). Podawać z cząstkami limonki.