9 lipca 2010

Sałatka fasolowa z kiełbasą


Kolorowa, pożywna sałatka o wyrazistym smaku dzięki dodatkowi dressingu musztardowego i szalotki.

Składniki:
- 15 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 1 puszka białej fasoli
- 1/4 zielonej papryki
- 1 gałązka lub 1 małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 mała kiełbasa lub 1/2 większego
(opcjonalnie zamiast kiełbasy może być niewysuszony kabanos)
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki ocetu winnego
- łyżeczka musztardy o ostrym smaku
- pieprz czarny
- sól
- odrobina oleju do smażenia 

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, gotować 5 minut na parze lub we wrzącej wodzie (powinna pozostać chrupka), ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki, usmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Szalotkę pokroić w niedużą kostkę, skropić łyżeczką octu winnego. Pomidorki pokroić na pół, paprykę w cienkie paski. Białą fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą, osuszyć na sicie. Połączyć składniki sałatki, polać dressingiem przyrządzonym z łyżki oliwy, łyżeczki musztardy, łyżeczki octu winnego, szczypty soli i szczypty pieprzu czarnego. Wymieszać sałatkę i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby składniki przegryzły się.

6 lipca 2010

Fasolka szparagowa z pomidorami

To mój ulubiony sposób przyrządzania fasolki szparagowej. Zaczerpnęłam go z wydanej w 1999 roku  książki "Szybko i szczupło, przepisy kulinarne w metodzie Montignac", której autorką jest Ria Tummers. Ale ten czas szybko leci - już ponad 10 lat minęło, odkąd poznałam ten i inne przepisy zawarte w książce. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, dopasowując go do własnych upodobań kulinarnych.

Składniki:
(2 porcje)
- 20 dkg fasolki szparagowej
(zamiennie może być fasola "mamut")
- 1 duży pomidor
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- kilka listków bazylii lub gałązka natki pietruszki
- sól, pieprz
- tabasco (opcjonalnie)

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, zblanszować lub ugotować na parze. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w niedużą kostkę, usuwając pestki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie do miękkości, dodać pomidora, podsmażyć krótko pod przykryciem na średnim ogniu - pomidory mają się tylko lekko podgrzać, ale nie powinny się rozpaść. Dodać ugotowaną fasolkę, posiekaną bazylię lub natkę, doprawić solą i pieprzem, a jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, dodać także kilka kropli tabasco. Przesmażyć krótko, mieszając. Podawać jako dodatek do dań obiadowych. Dobrze smakuje także na zimno.

4 lipca 2010

Sałatka brokułowa light


Składniki sałatki:
-  1 świeży brokuł
- nieduża kiść winogron (najlepiej ciemne dla kontrastu koloru)
- łyżka pestek dyni
- łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki rodzynek

Składniki sosu:
- 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu light
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki fruktozy lub 3 łyżki cukru (dla tych, którzy się nie odchudzają)
- sól, pieprz

Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować lub ugotować na parze, ostudzić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Pestki dyni i słonecznika delikatnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Zmiksować składniki sosu. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Zamiast pestek dyni i słonecznika można dodać migdały w słupkach lub płatkach.

19 czerwca 2010

Sałatka ze szpinaku i wątróbki drobiowej

Składniki:
(2-3 porcje)
- kilka kępek świeżego szpinaku
- kilka śliwek suszonych kalifornijskich
- wątróbka drobiowa - 25 dkg
- garść pestek dyni
- kilka pomidorów suszonych
- przyprawa do grilla
- olej do smażenia
- oliwa
- sok z cytryny

Szpinak dobrze umyć, aby nie było w nim piachu - najlepiej zanurzyć w dużym garnku napełnionym wodą i potem opłukać jeszcze na sicie, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać na mniejsze kawałki, usuwając ogonki. Wątróbkę (użyłam indyczej, może być też kurza) usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - mniej więcej w połowie smażenia obsypać przyprawą do grilla. Wątróbka indycza wymaga nieco dłuższego smażenia niż kurza. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z oleju i ostudzić, a następnie pokroić w średniej grubości plasterki i dodać do szpinaku. Suszone pomidory i śliwki także pokroić w plasterki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Tuż przed podaniem skropić delikatnie oliwą i sokiem z cytryny. Nie trzeba dodawać soli i pieprzu - przyprawa do grilla dodana do wątróbki jest wystarczająca, aby nadać sałatce lekko słono-ostry smak. Jeśli ktoś ma ochotę, aby sałatka była bardziej pokryta sosem, może przyrządzić vinaigrette z oliwy i soku z cytryny, mnie jednak bardziej smakuje, jeśli jest tylko lekko skropiona.

13 czerwca 2010

Koszyk bambusowy do gotowania na parze



Jakiś czas temu zakupiłam bardzo przydatny gadżet kuchenny, a mianowicie koszyk bambusowy do gotowania na parze, który sprawdza się znakomicie. Wystarczy doprowadzić do wrzenia trochę wody w garnku, ustawić na nim koszyk wypełniony np. warzywami, a po niedługim czasie będą gotowe do spożycia. Warzywa ugotowane w ten sposób są chrupkie, mają niesamowity smak - inny niż gotowane w wodzie, bo nie są nią nasiąknięte i nie tracą wartości odżywczych i smaku. Co ciekawe, przy gotowaniu kalafiora na parze nie roznosi się nieprzyjemny zapach, jak to ma miejsce przy gotowaniu go w wodzie, natomiast zielone szparagi zachowują piękny kolor i chrupkość.


Koszyk kupiłam w sklepie Asian House przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Kosztował 35 zł - to nieduży wydatek, a rzecz bardzo przydatna w kuchni. Są też w mniejszych rozmiarach. Dostępne są też w sklepie Asia Tasty, przy Pl. Żelaznej Bramy 1.