9 marca 2014

Warsztaty sushi z Blue Dragon



Pod koniec stycznia miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach sushi zorganizowanych dla grona blogerów kulinarnych przez producenta marki Blue Dragon obejmującej produkty do dań kuchni azjatyckiej. Warsztaty prowadził Wilson Chung - szef kuchni marki Blue Dragon. Wspominałam już o nim na moim blogu przy okazji relacji z zeszłorocznych warsztatów kuchni azjatyckiej.

Producent zorganizował warsztaty w związku z planowanym wprowadzeniem na rynek nowej linii produktów do sushi. Spotkanie było dobrą okazją, abyśmy zapoznali się z produktami tej linii i wykorzystali je w praktyce.




Swoje pierwsze w życiu sushi zrobiłam właśnie, wykorzystując zestaw marki Blue Dragon i dołączoną do niego ulotkę instruktażową. Sushi udało się wtedy nadzwyczaj dobrze. Zrobiłam je na imprezę sylwestrową - jej uczestnicy byli zachwyceni smakiem i wyglądem przygotowanego przeze mnie sushi. Było to kilka dobrych lat temu. Ulotkę zachowałam do dziś i zawsze do niej zaglądam, gdy chcę przyrządzić sushi w domu. Przekonałam się, że przygotowanie sushi na domowe potrzeby nie jest bardzo trudne. W domu nie dorównamy japońskim sushi masterom, który uczą się latami prawidłowego przygotowania ryżu do sushi, ale na własne potrzeby w zupełności wystarczą umiejętności na podstawowym poziomie.

W nowej linii do sushi Blue Dragon są produkty, które już wcześniej można było kupić na naszym rynku, ale są one opakowane w pudełka z nową szatą graficzną. Są też produkty zupełnie nowe, np. wasabi premium - pasta bardziej skoncentrowana, o najwyższym na rynku stężeniu wasabi, czyli zielonego, ostrego chrzanu japońskiego. Jest też pasta musztardowa, którą można wykorzystać nie tylko jako dodatek do sushi, ale także steków, sałatek czy innych potraw. Wśród nowości bardzo przypadły mi do gustu chrupiące przekąski - prażone listki nori, które są dostępne w dwóch wersjach - pikantnej i z sezamem.

Nowa linia produktów do sushi marki Blue Dragon

Dla początkujących przydatny będzie zestaw do sushi Blue Dragon, w skład którego wchodzą: ryż do sushi, listki nori, sushi Su, czyli gotowa zaprawa do ryżu, sos sojowy, pasta wasabi, mata do zwijania sushi oraz pałeczki. Z pełną listą produktów linii i ich opisami można zapoznać się na stronie producenta.

Prowadzący warsztaty Wilson Chung podzielił się z nami wieloma ciekawostkami na temat sushi, np. tym, że Japończycy, idąc do sushi baru, zwracają w pierwszym rzędzie uwagę na to, czy dobrze został przyrządzony ryż - zupełnie inaczej niż u nas, gdzie przywiązujemy wagę głównie do jakości dodanej do sushi ryby.

Warsztaty poprowadził Wilson Chung - szef kuchni marki Blue Dragon

Sushi przygotowane przez Wilsona Chunga

Talerz sushi przygotowanego przeze mnie. Miałam do dyspozycji mało ryżu i rolki wyszły trochę niekształtne

Każdy z blogerów przygotował własny talerz sushi

Po przyrządzeniu sushi była wspólna uczta

Pamiątkowe wspólne zdjęcie

Zachęcam do pokuszenia się o przyrządzenie sushi w domu, jeśli ktoś jeszcze tego nie robił.

Dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty.

3 komentarze:

  1. ja jeszcze nie robiłem, muszę spróbować, swoja drogą super sprawa takie warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu,
    Warsztaty były już jakiś czas temu, a sama nawet jeszcze nie przygotowałam wpisu o sushi. I to pomimo, że od tamtej pory robiłam je już dwukrotnie...
    Najbardziej do gustu przypadły mi właśnie pasty w tubkach, szczególnie musztardowa. Nie widziałam ich jednak jeszcze w sklepach. Mam nadzieję, że się wkrótce pojawią.

    Do kolejnego spotkania na warsztatach lub innym wydarzeniu!
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa takie warsztaty:) Na podobnych była moja ukochana i jest bardzo zadowolona, że nauczyła się przygotowywać sushi. Zazwyczaj jednak brakuje czasu, żeby zrobić sushi samemu, więc zamawiamy sushi z dowozem do domu, co jest bardzo wygodne. Zamawiamy zawsze z tego sushi cateringu w Krakowie - polecamy z całego serca. Idealne na piątkową kolację, więc dzisiaj też zamawiamy :D

    OdpowiedzUsuń