15 września 2013

Fasolka szparagowa z orzechami i kolendrą


Gdy natknęłam się na ten przepis, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie i fasolka z wymienionymi w nim dodatkami będzie mi smakować. Sok z limonki, orzechy nerkowca, olej sezamowy, kolendra to składniki, które lubię i których chętnie używam w kuchni. Przepis na tyle mnie skusił, że szybko postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się - fasolka przyrządzona z wyżej wspomnianymi składnikami smakowała wyśmienicie. Warto spróbować, jeśli ktoś lubi słodko-kwaśne połączenia. Przepis źródłowy poddałam modyfikacjom. Według oryginalnego przepisu fasolką, cebulę i czosnek zalewa się wrzątkiem i pozostawia na 3 minuty pod przykryciem, a następnie zalewa marynatą, posypuje orzechami i ziołami. Ja postanowiłam fasolkę krótko obgotować i podsmażyć w woku wraz z cebulą, czosnkiem i marynatą, bo nie miałam przekonania do zjedzenia jej w wersji nieugotowanej. Od siebie dodałam trochę oliwy aromatyzowanej chilli (można zastąpić chilli w proszku), aby fasolka miała lekko ostry smak.


Składniki:
(4 porcje)

- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- sok i otarta skórka z 2 limonek
- łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu, ewentulanie trochę więcej wg smaku
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka oliwy z chilli lub trochę mielonego chilli
- świeżo zmielony pieprz
- garść solonych orzechów nerkowca lub ziemnych grubo posiekanych
- garść posiekanej świeżej kolendry (zamiennie można użyć bazylii lub mięty)



Przygotowanie:

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, strączki pokroić ukośnie na 3 części. W garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać pokrojoną fasolkę, gotować 5 minut, odsączyć na durszlaku, przelać lekko zimną wodą. 

Przygotować marynatę, mieszając sok i skórkę z limonki, ocet jabłkowy, olej sezamowy, syrop z agawy lub miód, oliwę z dodatkiem chilli lub chilli w proszku i świeżo zmielony pieprz.

W woku rozgrzać olej roślinny, dodać pokrojoną cebulę i szczyptę soli, smażyć 2 minuty, mieszając, następnie dodać czosnek, smażyć chwilę, aż zmięknie. Dodać fasolkę i marynatę, smażyć ok. minuty, mieszając. Dodać posiekane orzechy i zioła, wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.


Dodaję przepis do akcji "Zielnik Kuchenny" na Durszlaku oraz Mikserze Kulinarnym..

Zielnik Kuchenny 2013

8 komentarzy:

  1. fajne:) bardzo lubię fasolkę szparagową i nie omieszkam wypróbowac tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się to połączenie podoba. Fasolka pod każdą postacią mile widziana. Ostatnio zajadałam się fasolką z porami i suszonymi pomidorami, ale ta wersja do wypróbowania w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Zapisuję do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne smaki połączone w apetyczną całość!

    OdpowiedzUsuń
  5. O dokładnie. Ze skladnikow, ktore lubie i chetnie uzywam w mojej kuchni. Chetnie wyprobuje.
    Mysle, ze smakowalaby Ci salatka, ktora robilam, bo jest w podobnym stylu
    http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=144

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam,mniam
    ostatnio robiłam sałatkę z fasolki

    http://mieszak.pl/9950

    pozdrawiam
    Julek

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że teraz ciężko o fasolke, bo już bym robiła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam taką fasolke w restauracji gruzińskiej i faktycznie była na pół surowo.

    OdpowiedzUsuń