19 maja 2013

Chłodnik z maślanki z ziemniakami




Na przepis Marthy Stewart, który zainspirował mnie do przyrządzenia prezentowanego dziś chłodnika, trafiłam przypadkowo, szukając przepisu na zupełnie inną zupę. Mimo że przygotowuje się go z niewielu  bardzo prostych składników, od razu wiedziałam, że będzie pyszny i nabrałam ochoty na jak najszybsze zrobienie go. Poszłam do sklepu po potrzebne składniki i jeszcze tego samego dnia przyrządziłam go. Chłodnik tak mi zasmakował, że zrobiłam go już dwa razy. Postanowiłam trochę urozmaicić oryginalny przepis, dodając za pierwszym razem rzodkiewki pokrojone w plasterki, a za drugim białą rzodkiew. Myślę, że drobno pokrojona lub starta na tarce kalarepka też dobrze sprawdziłaby się jako dodatek do tego chłodnika. Zupa jest idealna na upalne dni, w szczególności dlatego, że błyskawicznie i łatwo się ją przygotowuje.


Składniki:
(4 porcje)

- 1 l maślanki
- 8 średnich ziemniaków, najlepiej młodych
- 1 duża cebula
- 1 biała rzodkiew (lub pęczek rzodkiewek lub 1 kalarepka)
- kilka gałązek świeżego koperku
- łyżka oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- mielona papryka słodka
- mielony kminek
- sól do smaku



Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, zalać wodą z dodatkiem soli, ugotować w mundurkach (czas gotowania o. 20 minut), odcedzić, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry.

Cebulę pokroić w półplasterki, usmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie, przyprawiając solą i pieprzem.

Rzodkiew umyć, obrać, pokroić w cieknie plasterki lub w julienne lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Koper umyć, osuszyć, posiekać.

W głębokich talerzach umieścić pokrojone ziemniaki i rzodkiew, zalać maślanką, posypać koprem, przyprawami i zrumienioną cebulą.




20 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis! Do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  2. Wiesz, jakos chlodniki mnie nie przekonuja i ziemniaki na zimno te nie, ale wyglada mega smakowicie. Moze mozna zrobic taka kombinacja a la ziemniaki z kwasnym mlekiem i zalac ta maslanka cieple ziemniaki? To moglby byc hit, zwlaszcza ten kminek mi sie tu podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie nie schłodziłam całkiem ziemniaków, jedynie odczekałam chwilę, aby dały się obrać i były jeszcze lekko ciepłe. Niestety dość szybko stygną. Może jakby ugotować obrane i bardzo szybko zalać maślanką, zaraz po ugotowaniu, byłyby cieplejsze. Może kiedyś tak spróbuję. W każdym razie chłodnik bardzo smaczny, w szczególności z rzodkiewkami mi smakował.

      Usuń
  3. Widać w tym przepisie polskie korzenie Marthy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również postaram się zrobić takie danie. Oby wyszło mi to tak pysznie jak na zdjęciu wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dobrze wyjdzie - jest łatwe w przygotowaniu.

      Usuń
  5. na upalny dzień świetne jedzenie - proste a jakie smaczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste rzeczy potrafią czasem zaskoczyć rewelacyjnym smakiem.

      Usuń
  6. zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chłodniki, już mi ochota na nie buzuje :) Lato lato!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajna propozycja, bo ziemniaki i maślanka to zgrany duet:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam Cię na mój nowy spis blogów KULINARNYCH :)
    http://www.spis-blogow-kulinarnych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Haniu dziś sobie zrobiłam ten chłodnik (bez rzodkwi) - pyszny. Zalałam maślanką letnie ziemniaki, wrzuciłam cebulkę, dałam duuużo koperku - niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że zrobiłaś i smakował. Spróbuj kiedyś z rzodkiewkami - bardzo fajnie smakuje. Chyba dziś znowu go zrobię - zatęskniło mi się za tym chłodnikiem.

      Usuń
  11. Fajnie by było mieć typową wiejską maślankę:-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy jest ten chłodnik, lubię intrygujące zupy. Ziemniaki na zimno wcale mnie nie odstraszają. Myślę, że było pysznie i biała rzodkiew nadała chłodnikowi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie prezentujący się chłodnik. Takie lubię dużo bardziej od tych o słodkim smaku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysl niesamowity na polaczenie wszystkich skladnikow. Moja babcia na obiady piatkowe serwowala ziemniaki polane cebulka a do popicia szklanka maslanki.

    OdpowiedzUsuń