30 września 2012

Sałatka z fioletowych ziemniaków wg Jamie'go Oliver'a i piknik z pieczeniem dzika


Wczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w pikniku Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki, którego główną atrakcją był dzik opiekany na ruszcie. Został on przyrządzony przez jednego z kolegów z grupy, który pasjonuje się kuchnią myśliwską i zna się na rzeczy. Dzik został przed spotkaniem zamarynowany, następnie podpieczony w piecu, a podczas pikniku był opiekany na ruszcie. Tak przyrządzone mięso było pyszne. Inną atrakcją pikniku było danie upieczone w kociołku nad ogniskiem - również smakowało wyśmienicie. Uczestnicy spotkania przynieśli samodzielnie przyrządzone dodatki do mięsa - sałatki, dipy i pikle warzywne. Był też domowy chleb oraz bogaty wybór nalewek.


Spotkanie odbyło się w ogrodzie u jednego z kolegów. Pogoda była piękna - aż trudno uwierzyć, że to już jesień
Atrakcja pikniku - dzik pieczony na ruszcie
Dziczyzna po upieczeniu
Było ognisko i danie z kociołka
Danie z kociołka było pyszne

Na piknik przyrządziłam sałatkę z fioletowych ziemniaków według przepisu Jamie'go Oliver'a. Udało mi się zaskoczyć znajomych kolorem głównego skladnika.

Składniki:
(6 porcji)

- 0,5 kg fioletowych ziemniaków*
- 0,5 kg młodych ziemniaków lub ziemniaków sałatkowych
- pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
- pęczek posiekanego szczypiorku
- pęczek posiekanej świeżej mięty
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- sok z 1-2 cytryn
- 250 g gęstej śmietany lub kremowego serka naturalnego
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w dużej ilości osolonej wody (czas gotowania ok. 20 minut), a następnie odlać wodę i ostudzić ziemniaki. Zrobić sos, mieszając oliwę ze śmietaną lub serkiem i sokiem z cytryny. Po ostudzeniu ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w plastry lub dużą kostkę. Do ziemniaków dodać pokrojone rzodkiewki, posiekane zioła, sos, sól i pieprz, a następnie wymieszać.

* W Warszawie fioletowe ziemniaki można kupić na targowisku koło Hali Mirowskiej, w stoisku nr 17.



Więcej zdjęć z pikniku na FB Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki.

16 komentarzy:

  1. taki piknik to wspaniała forma spędzania czasu!:) wspaniałe towarzystwo, atmosfera, pyszne jedzenie i to wszystko na łonie natury..czego chcieć więcej?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna sie wam pogoda trafiła! ogród śliczny, dzik wygląda przepysznie, a ziemniaki chyba z warszawy przywiozę, bo juz straciłam nadzieję na jakiś fajny bazar we wrocku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe spotkanie. Należę do osób lubiących dziczyznę, więc kulinarnie dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś! Piękne zdjęcia! :-)
    Uwielbiam wszystkie przepisy Jamiego, ale tej sałatki jeszcze nie jadłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale i smakowicie spędzony czas! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że impreza udała się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To wspaniale, że Wam tak pogoda dopisała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor ziemniaków mnie też zaskoczył :) świetna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie to wygląda. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj w wyobraźni poczułam zapach tego pieczonego dzika. Bardzo zazdroszczę.

    OdpowiedzUsuń
  11. alez rewelacyjna imprezka plenerowa musiala byc !!!bardzo smakowita :) i dzik pieczony i kociolek i taka apetyczna salatka do tego....mniam....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. OOO matuniu ależ Ci zazdroszczę!! Musiało być fantastycznie! Zdjęcia z kociołkiem powaliły mnie na kolana! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego dzika to ja z chęcią bym skosztowała .Sałatka ma przepiękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie wyglądają te fioletowe ziemniaki. Jeszcze takich nie widziałam, ale skoro mówisz, że są przy Hali Mirowskiej to się wybiorę. Zazdroszczę dzika :) pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pięknie zarumieniony dzik. A kolega podzielił się przepisem na przyprawienie go? Bo ciekawa jestem strasznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety kolega nie podzielił się przepisem na marynatę.

      Usuń