9 maja 2012

Pieczony omlet ze szparagami



Chcąc zrobić w tym sezonie szparagowym danie, jakiego wcześniej nie robiłam, wymyśliłam taki oto omlet. Dobrze się sprawdził jako danie śniadaniowe.

Składniki:
(2 porcje)

- 4 jajka
- 10 zielonych szparagów
- 5 plasterków szynki lub ogonówki długo dojrzewającej
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- łyżka oliwy
- łyżka startego parmezanu
- pieprz czarny mielony
- sól

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Plasterki szynki przekroić na pół wzdłuż, zawinąć w nie szparagi. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Formę (u mnie o średnicy 30 cm) wysmarować oliwą, ułożyć w niej szparagi zawinięte w szynkę. Jajka roztrzepać, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić delikatnie solą i pieprzem, zalać nimi szparagi, a następnie posypać startym parmezanem. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku, podawać od razu po upieczeniu.



Przepis własny. Dodaję go do akcji "Sezon na szparagi" na Durszlaku.

25 komentarzy:

  1. Pyszności ! elegancko się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów szparagi i znów do zapisania. Oj uwielbiam maj :-)
    Robiłem białe z szynką w beszamelu parę dni temu, niedługo na moim blogu..
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja wersja szparagów brzmi smakowicie - chętnie się z nią zapoznam, gdy już pojawi się na blogu.

      Usuń
  4. omlet cudny, skąd wy te szparagi bierzecie u mnie ani widu ani słychu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadeto, może w Twojej okolicy pojawią się nieco później. U nas też nie w każdym sklepie można je kupić, tylko w tych lepiej zaopatrzonych.

      Usuń
  5. fajny pomysł z upieczeniem takiego omleta, przynajmniej będzie pewność, że się równo dopiecze - nie cierpię luźnych niespodzianek w omletach...:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh, to podobnie jak ja - nie lubię jajek w płynnej wersji.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo smacznie, śliczna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że wpadłam na taki pomysł - omlet z takimi dodatkami był bardzo smaczny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo elegancki omlet. Ja kiedys robilam takie szparagi w szynce grillowane razem z mlodymi ziemniakami i marchewkami w piekarniku. Wczesniej skropione mieszanka oliwy i roztopionego masla. Tyle przepisow ze szparagami do wyprobowania, tak malo czasu. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam zwykły omlet ze szparagami - pieczony wygląda świetnie i musi bardzo ciekawie smakować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Haniu genialny pomysł, chętnie w weekend wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szparagi w omlecie prezentują się bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Miałaś iście królewskie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. NO tak, jeśli się jest miłośnikiem szparagów i korzysta z nich w sezonie, to zrobienie dania, które dotychczas nie gościło na stole, zakrawa na cud. Fajny pomysł. A przy okazji niesamowite na ile sposobów można szparagi łączyć z wszelkimi postaciami jajek oraz z szynką.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak to pięknie wygląda, a wydawać by się mogło, że to zwykły omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapraszam Cię do zabawy w "11 pytań" :) Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu: http://notatnik-kuchenny.blogspot.com/2012/05/otagowana.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam! Wasze wyglądają mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń