21 kwietnia 2012

Cebulowe bhajias


Dziś przedstawiam przepis na moją ulubioną przekąskę kuchni indyjskiej - cebulowe bhajias. Są to smażone kawałki cebuli w cieście z mąki z ciecierzycy. Przekąska najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, gdy jest jeszcze chrupiąca. Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydawnictwa Publicat. Poniższy przepis zawiera połowę składników podanych w książce. Wyjdzie z nich ok. 25 niedużych placuszków. Im mniejsze, tym smaczniejsze, bo bardziej chrupiące. Najlepiej smakują mi z sosem na bazie gęstego, naturalnego jogurtu, do którego dodaję przyprawy i posiekaną, świeżą kolendrę.


Składniki:
(4 porcje)

- szklanka mąki z ciecierzycy
- szklanka wody
( w razie potrzeby dodać trochę więcej)
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki asafetydy
- 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża żółta cebula
- garść posiekanej, świeżej kolendry
- sól
- olej roślinny do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać mąkę, sproszkowane chili, kurkumę, proszek do pieczenia i asafetydę, a następnie przesypać do dużej miski. Dodać grubo zmielone nasiona czarnuszki, kopru i kminu, plasterki cebuli, posiekaną kolendrę, sól oraz wodę i dokładnie wymieszać.

W woku rozgrzać odpowiednią ilość oleju do głębokiego smażenia. Nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoto z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać. 


24 komentarze:

  1. świetne!
    lubię cebulowe smaki. wiesz? nawet do piwa jako zagrycha są genialne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, to jest nas dwie - ja też bardzo lubię cebulowe smaki.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie!
    Zjadłabym natychmiast.
    Robię taką cebulę w panierce z parmezanu.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis to coś dla mnie, cebula i czarnuszka w jednym - brzmi cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te placuszki to zdecydownaie moje smaki :) i ja jestem taka torszkę 'cebulowa' :) Postaram się rozglądnąć z mąką z ciecierzycy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne placuszki, nie znałam ich wczśniej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo, ale to bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez je uwielbiam. Chrupiace na zewnatrz i miekkie w srodku. Zreszta wszystkie warzywa smazone na la pakory sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oo...to coś dla mnie. Może to dziwne ale cebulę lubię praktycznie w każdej wersji, nawet na surowo - a co dopiero w takim nieco egzotycznym wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne placuszki, z cebuli jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! Doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  11. To coś dla mnie:) Uwielbiam wszystko co cebulowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. super. to ostatnio zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawa propozycja .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś mną wzdryga na myśl o krążkach cebuli w cieście. Można to zjeść i bez zapachu cebuli i pasty do zębów spotkać się z innymi ludźmi? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znałam ich, bardzo mi się podobają i chętnie spróbuję, bo lubię dobrze przyrządzone krążki cebulowe, a takie mam z nimi skojarzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. boskie! i z mąką ciecierzycy którą uwielbiam, bardzo mi się podobają i zapiszę sobie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe, choć ja, tak jak piszesz, wybrałabym do tego jeszcze inne warzywa :-) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja poprzestanę na cebuli, którą kocham pod każdą postacią i nie wyobrażam sobie kuchni bez niej. Te placuszki mnie zachwycają, szczególnie swoim indyjskim pochodzeniem. Na pewno wypróbuję ten przepis. ;) Pozdrawiam Cię, Haniu, gorąco! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam podobnie - cebulę dodaję do wszystkiego, do czego się da :)) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Jakie to fajne! Naprawdę pomysłowe i z pewnością by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń