29 stycznia 2012

Spaghetti z ricottą, suszonymi pomidorami i orzechami pinii


Przepis na danie, które dziś prezentuję, pochodzi z książki "Włoskie dania makaronowe" autorstwa Gino D'acampo. Do kupienia jej zachęciła mnie recenzja przeczytana niedawno na jednym z blogów kulinarnych. Książka jest ładnie wydana, są w niej ciekawe przepisy i piękne zdjęcia. Od razu kupiłam jeszcze jedną książkę tego samego autora, a mianowicie "Dieta Italiana" zawierającą przepisy na dania kuchni włoskiej w wersji dietetycznej. 

Na pierwszy ogień do wypróbowania poszedł przepis na danie makaronowe, a mianowicie spaghetti z ricottą, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami pinii. Zgodnie z moimi przewidywaniami danie okazało się bardzo smaczne. Najwspanialszym jego akcentem smakowym są prażone orzeszki pinii.


Składniki:
(4 porcje)

- 6 łyżek orzechów pinii
- 250 g ricotty
- 100 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i pokrojonych w paski
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 10 liści bazylii pokrojonych w paski oraz trochę do przybrania
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
- 500 g spaghetti


Przygotowanie:

Orzechy pinii uprażyć na suchej, lekko nagrzanej patelni, mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. Odstawić na bok.

Ricottę włożyć do dużej salaterki, dodać suszone pomidory, szczypiorek, bazylię, orzechy i gałkę muszkatołową. Polać oliwą, gorącą wodą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na bok w temperaturze pokojowej.

Makaron ugotować al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do salaterki z mieszanką ricotty i pozostałych składnków, delikatnie wymieszać i od razu podawać.





27 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis..a zdjęcia piękne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożeno, cieszę się, że przepis i zdjęcia Ci się spodobały. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. to musi być pyszne! Włosi wiedzą jak połechtać podniebienie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, że jest pyszne i zachęcam do wypróbowania przepisu. Mnie tak zasmakowało to danie, że dziś powtórzyłam.

      Usuń
  3. Bardzo fajne połączenie :-) A że jestem makaroniara chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko, zachęcam do spróbowania - danie jest b. smaczne.

      Usuń
  4. Pyszne!
    Makarony my love.
    Miłej niedzieli Haniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja też lubię dania z makaronem i przynajmniej raz w tygodniu muszę zjeść makaron.
      Miłej niedzieli dla Ciebie!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie przyciągnęło Twoją uwagę. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Absolutnie pięknie podane - wszystko świetnie komponuje się kolorystycznie i wygląda tak, że chce zabrać talerz z makaron i zjeść go natychmiast. Przyznam, że nigdy nie dodawałam orzeszków pini do dań makaronowych i teraz widzę, że szkoda. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodawałam orzeszki pinii do pesto, natomiast w całości też ich jeszcze nie dodawałam do dań makaronowych i przekonałam się, że wiele straciłam, bo są smakowitym dodatkiem. Fajnie sprawdzają się też jako dodatek do risotto - to akurat już praktykowałam. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. PS: Otagowałam Cię w zabawie blogowej:
      http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2012/01/tag-serialowy-czyli-co-ogladam-w-wolnym.html

      Usuń
    3. Drugi tag ode mnie :-)

      http://zmagazynu.blogspot.com/2012/02/seriale-seriale.html

      Usuń
  7. Włoskie,czyli proste i pyszne... Jestem jak najbardziej za!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszy mnie to, że jesteś za. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo elegancko! Elegancka prostota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super lubię takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. och to musi być fantastyczne w smaku !!! Jezusie... o tak późnej porze tak kusić!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. piekne zdjęcia!
    i naprawdę, niebywały smak tego spaghetti.
    koniecznie, bezapelacyjnie muszę takie przygotowac!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale apetyczne mmmm :) Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda. Myślę, że bardzo by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe połączenie, a do tego tak pieknie podane! Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam i ta prostota włoskich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń