18 czerwca 2011

Restauracja Antica

Odwiedziłam w tym tygodniu restaurację Antica na Ursynowie mieszczącą się przy ul. Strzeleckiego 10F. Miejsce to bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem serwowanych dań, przyjemnym wystrojem i nienaganną obsługą. Nie spodziewałam się, że w restauracji zlokalizowanej dość daleko od centrum można tak dobrze zjeść. Choć Antica mieści się dość daleko od mojego miejsca zamieszkania, dojazd nie był uciążliwy - można dotrzeć tam metrem, a od metra już blisko - 10 minut spacerkiem lub 2 krótkie przystanki autobusem.

Restauracja jest przyjemnie urządzona - wystrój ma ciepły i przytulny charakter. Byłam pod wrażeniem, że podstawą ław są nogi od starych maszyn do szycia Singer. Spodobał mi się ten pomysł.


Wnętrze restauracji Antica
Restauracja serwuje dania kuchni międzynarowej z naciskiem na kuchnię włoską. W menu znajdziemy m. in. pizze, duży wybór ręcznie robionych w restauracji makaronów i urozmaicony wybór dań głównych. Koleżanka, z którą byłam na kolacji, skusiła się na domowe tagliatelle z pomidorami i mozarellą, ja natomiast wybrałam żeberka BBQ w marynacie z dodatkiem whisky Jack Daniels podane z zapiekanymi cząstkami ziemniaków i sałatką z pomidora. Zanim zamówione dania pojawiły się na stole podano nam czekadełko - pyszną tapenadę z czarnych oliwek z dodatkiem suszonych pomidorów oraz bardzo ciekawe malutkie chlebki czosnkowe. Udana przekąska - tapenada miała bardzo dobry smak, nie była zbyt słona, co czasem się zdarza przy tego typu przekąskach, a chlebki czosnkowe były oryginalnym dodatkiem. Po odwiedzianach w Antice nabrałam ochoty, aby zrobić taką tapenadę w domu.

Czekadełko - tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów z chlebkami czosnkowymi

Koleżanka zachwyciła się smakiem domowego makaronu tagliatelle, ja natomiast byłam bardzo usatysfakcjonowana moim wyborem dania głównego - wszystko było świeżutkie i przyszne a danie jako całość dobrze skomponowane. W szczególności smakowały mi zapiekane ziemniaczki - w środku miękkie a z wierzchu chrupiące. Żeberka o lekko słodkim smaku marynaty też bardzo mi smakowały, a sałatka z pomidora była dobrze komponującym się uzupełnieniem dania. Uroczym dodatkiem był kwiatek z pomidorka koktajlowego.

Domowy makaron tagliatelle z pomidorami i mozarellą
Żeberka BBQ z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pomidora
Nie odmówiłyśmy sobie deserów - zamówiłam creme brulee, a koleżanka skusiła się na piadinę z nutellą i sosem z owoców leśnych. Creme brulee był pyszny, idealnie kremowy, koleżance też smakował wybrany przez nią deser.

Creme brulee


Byłyśmy bardzo zadowolone z kolacji w Antice. Mają naprawdę dobrego kucharza. Ceny rozsądne, adekwatne do jakości. Przyjemna atmosfera bez zadęcia. Obsługa nienaganna - czujna, ale nie narzucająca się, potrafiąca doradzić i dobrze zorientowana w menu, co nie w każdej restauracji jest regułą. Podsumowując, z czystym sumieniem polecam to miejsce. Chętnie wybrałabym się tam ponownie, aby spróbować innych dań.

Restauracja Antica, Warszawa, ul. Strzeleckiego 10F




10 komentarzy:

  1. Myślę, że dla okolicznych mieszkańców jest to bardzo przyjazna i zapraszająca relacja:) Podziwiam chęć dzielenia się takimi doświadczeniami:)
    Pozdrawiam HAniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako okoliczny mieszkaniec muszę się tak koniecznie kiedyś wybrać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelajno, sama lubię czytać relacje innych osób z odwiedzin w restauracjach i w dużej części kieruję się nimi, szukając miejsc, do których chcę się wybrać, dlatego też sama chętnie dzielę się informacjami o miejscach, w których byłam.

    Aniu, zachęcam. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, będziesz zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeberka wyglądają na spalone.

    OdpowiedzUsuń
  5. ... a ziemniaczki - na gotowe z supermarketu, mrożone z paczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, jak wyglądają mrożone ziemniaczki z supermarketu z paczki, bo takich nie kupuję, w każdym razie te, ktore jadłam w restauracji, były super pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Hehs. Niestety nie będę mogła przetestować tych wspaniałości, za daleko mam, więc więcej dla Was Kochane ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Żeberka też miałam okazje próbować. Są wyśmienite bo nie tłuste- tak jak lubie. Ciemny kolor zawdzięczają sosowi Jack Daniels:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne meble ogrodowe na zewnątrz ;0)
    i dania wyglądają na bardzo smaczne, takie swojskie...pycha !

    OdpowiedzUsuń
  10. 51 yr old Mechanical Systems Engineer Florence Pedracci, hailing from Fort Erie enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Mushroom hunting. Took a trip to Archaeological Site of Cyrene and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta 'Competizione'. pomocne strony

    OdpowiedzUsuń