9 lipca 2010

Sałatka fasolowa z kiełbasą


Kolorowa, pożywna sałatka o wyrazistym smaku dzięki dodatkowi dressingu musztardowego i szalotki.

Składniki:
- 15 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 1 puszka białej fasoli
- 1/4 zielonej papryki
- 1 gałązka lub 1 małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 mała kiełbasa lub 1/2 większego
(opcjonalnie zamiast kiełbasy może być niewysuszony kabanos)
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki ocetu winnego
- łyżeczka musztardy o ostrym smaku
- pieprz czarny
- sól
- odrobina oleju do smażenia 

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, gotować 5 minut na parze lub we wrzącej wodzie (powinna pozostać chrupka), ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki, usmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Szalotkę pokroić w niedużą kostkę, skropić łyżeczką octu winnego. Pomidorki pokroić na pół, paprykę w cienkie paski. Białą fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą, osuszyć na sicie. Połączyć składniki sałatki, polać dressingiem przyrządzonym z łyżki oliwy, łyżeczki musztardy, łyżeczki octu winnego, szczypty soli i szczypty pieprzu czarnego. Wymieszać sałatkę i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, aby składniki przegryzły się.

5 komentarzy:

  1. To sałatka w sam raz dla mojego Lubego- uwielbia i fasolę i dodatek kiełbaski. Super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz dla bezdomnego Bulgara-Bruneta na zagryche ;o)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być smaczna ale raczej na zimę niż na lato. Wygląda na dość tłustą i ciężką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi smakowicie - dzisiaj piątek, ale trochę smaku zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń