5 października 2014

Marokański hummus z pieczoną dynią piżmową wg Gordona Ramsaya


Ostatnio mam fazę na przepisy Gordona Ramsaya, a to za sprawą programu "Gordon Ramsay's Home Cooking", którego kilka odcinków widziałam niedawno na kanale TVN Style. Emisja programu już się niestety skończyła, a ja miałam ochotę na więcej przepisów tego szefa kuchni, więc teraz, gdy tylko mam trochę wolnego czasu, oglądam odcinki z tego progamu, a także inne filmiki z przepisami Gordona, które są dostępne na kanale Youtube. Tą drogą trafiłam na prezentowany dziś przepis na marokański hummus z pieczoną dynią piżmową i samodzielnie przygotowaną przyprawą Ras el Hanout. Niedawno zastanawiałam, czy można kupić tę przyprawę w Warszawie. Okazało się to niepotrzebne, bo miałam w domu wszystkie przyprawy potrzebne do samodzielnego przygotowania tej mieszanki. Proporcje składników musiałam wykombninować sama, bo Gordon Ramsay nie podaje ich w swoich programach - pewnie dlatego, aby skłonić do kupowania jego książki, jeśli ktoś chciałby się trzymać dokładnie proporcji z jego przepisów.

Hummus wyszedł bardzo smaczny - lekko słodkawy od dyni i jednocześnie wyrazisty w smaku od czosnku i przypraw. Jeszcze czuję unoszący się w mieszkaniu zapach aromatycznych przypraw, które dodałam do hummusu. Dzięki dyni konsystencja dipu wyszła lżejsza niż, gdyby był przyrządzony z samej ciecierzycy. Żałuję tylko, że zapomniałam dodać imbiru, który był przewidziany w przepisie źródłowym.

Składniki:

Mieszanka przyprawowa Ras el Hanout:
- 1 laska cynamonu połamana na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej papryki

Hummus:
- ok. 0,5 kg dyni piżmowej obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w grubą kostkę
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm korzenia imbiru obranego i grubo pokrojonego
- 4 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 1 puszka ciecierzycy lub ok. 2 szklanki samodzielnie ugotowanej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- ok. 1-2 łyżek przegotowanej wody


Przygotowanie:

Przyrządzenie hummusu rozpocząć od przygotowania mieszanki przypraw. Na suchej patelni prażyć przez chwilę na średnim ogniu połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu, goździki, ziarenka kolendry, kopru włoskiego i kozieradki. Po chwili dodać ziarenka gorczycy i kminu rzymskiego. Prażyć do momentu, gdy ziarenka zaczną podskakiwać na patelni. Zdjąć z ognia umieścić w moździerzu lub młynku, dodać mieloną paprykę i rozdrobnić przyprawy na proszek.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Pokrojoną dynię umieścić w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem pergaminowym, dodać ząbki czosnku i pokrojony imbir. Posolić, posypać połową mieszanki przyprawowej, skropić 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykryć folią aluminiową, umieścić w nagrzanym piekarniku, piec ok. pół godziny, aż dynia będzie miękka. 

Upieczoną dynię ostudzić, umieścić w naczyniu blendera, dodać odsączoną ciecierzycę, trochę mieszanki przyprawowej (resztę pozostawić do posypania gotowego hummusu), oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, szczyptę soli do smaku i trochę przegotowanej wody. Rozdrobnić blenderem na gadką masę.

Hummus podawać z pieczywem posypany resztą przyprawy.


Przepis dodaję do akcji na Durszlaku "Dynia na słodko i słono".

Dynia na słodko i słono

16 komentarzy:

  1. świetna przekąska między posiłkami. wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam hummus w Twoim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i wygląda bardzo apetycznie! Z przepisu na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba i zachęcam do spróbowania.

      Usuń
  4. Właśnie mi zalega jedna dynia piżmowa i tak się zastanawiam co z niej zrobić... Z połowy chyba będzie hummus a z drugiej tarta z chorizo :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z drugiej połowy powstała zupa-krem z dodatkiem jabłka.

      Usuń
  5. To musi być pyszny hummus :) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje, bo jeszcze nigdy nie jadłam ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniala pasta! Uwielbiam przyprawe ras el hanout. Mam gotowa w domu wiec chetnie wyprobuje przepis :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować hummusu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to zrobić, żeby nie pożreć całej dyni przed dodaniem jej do reszty składników? Albo jakaś za mała ta dyńka była:).

    OdpowiedzUsuń