22 lipca 2014

Arancini z cukinii, groszku i mięty wg Gennaro Contaldo


Dziś prezentuję przepis na arancini z cukinii, groszku i mięty, który znalazłam na kanale Youtube Gennaro Contaldo, czyli jednego z Dwóch Łakomych Włochów - gospodarzy programu kulinarnego i współautorów książki o tym właśnie tytule. Książkę mam w domu, ale na razie czeka na swoją kolej, aż najdzie mnie chęć, aby coś z niej ugotować, natomiast przepis na kuleczki z cukinii, groszku i mięty wg Gennaro tak mi się spodobał, że musiałam wypróbować go natychmiast. Kuleczki okazały się przepyszne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i pachnące aromatyczną miętą. Zachęcam do wypróbowania przepisu - warto spróbować tej smacznej przekąski.


Składniki:
(4 porcje - ok. 24 szt.)

- 2 nieduże cukinie
- 200 g groszku (u mnie mrożony)
- pęczek świeżej mięty
- 2 jaja
- 100 g startego parmezanu + trochę do posypania
- 2 łyżki tartej bułki + dodatkowo do obtaczania
- sól i pieprz mielony do smaku
- olej roślinny do głębokiego smażenia


Przygotowanie:

Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki, pokroić w nieduże kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W pojemniku blendera umieścić cukinię, groszek (jeśli używasz mrożonego, najpierw należy go rozmrozić i odsączyć), listki mięty, 1 jajo, staty parmezan, bułkę tartą, sól, pieprz i rozdrobnić na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę więcej tartej bułki. Przygotowaną masę dobrze jest włożyć na ok. pół godziny do lodówki, aby łatwiej można było formować z niej kulki.

Na talerzyku roztrzepać jajo. Na drugim talerzyku umieścić tartą bułkę. Z masy formować nieduże kulki, obtoczać je w jajku i tartej bułce.

W garnku o grubym dnie rozgrzać tyle oleju, aby można było w nim zanurzyć kuleczki. Uformowane kulki wrzucać partiami na rozgrzany olej, smażyć na złoto. Po wyjęciu z oleju odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Gdy kuleczki są jeszcze gorące, posypać je startym parmezanem i od razu podawać.



Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2014" na Durszlaku.

Cukinia 2014

8 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie coś dla mnie. Zapisane, będę robić. Już mi pachnie miętą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawie się zapowiadają - chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolor w środku, mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł :) uwielbiam cukinię, więc na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pięknie zieloniutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne są , a ten kolor... cudowny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam wersję ryżową, te też wyglądają ciekawie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń