22 czerwca 2014

Lassi z awokado


Bardzo lubię lassi. Wielokrotnie robiłam ten pochodzący z kuchni indyjskiej napój w najpopularniejszej wersji z dodatkiem mango, ale w pewnym momencie ta wersja mi się znudziła i zaczęłam sięgać po inne owoce - banany, truskawki i inne. Moim najnowszym odkryciem jest wersja lassi z awokado, która bardzo przypadła mi do gustu. Sposób przyrządzania tego napoju mam zawsze taki sam: jogurt naturalny rozrzedzam trochę niegazowaną wodą mineralną, dodaję owoce, trochę cukru trzcinowego lub miodu lub syropu z agawy, przyprawiam mielonym kadamonem, czasem też cynamonem. Czasami dodaję świeże zioła: miętę, bazylię, melisę lub werbenę cytrynową.

Składniki:
(2 porcje)
- 1 duży jogurt naturalny (400 g)
- 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
- 1 dojrzałe awokado
- łyżka cukru trzcinowego lub miodu lub syropu z agawy
- kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 strączki zielonego kardamonu
- opcjonalnie: kilka listków ulubionych ziół (mięty, bazylii, melisy lub werbeny cytrynowej)

Przygotowanie:

Jogurt i wodę mineralną umieścić w kielichu blendera lub wysokim naczyniu. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miążdż wybrać łyżeczką, dodać do jogurtu i wody, dodać cukier lub inną substancję słodzącą oraz kilka kropli soku z limonki. Strączki kardamonu zmiażdżyć lekko w moździerzu, usunąć łuski, ziarenka dokładnie rozdrobnić, dodać do pozostałych składników. Opcjonalnie można dodać kilka listków ulubionych ziół spośród wymienionych powyżej.

Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera lub miksera.


Przepis własny inspirowany kuchnią indyjską.

1 komentarz:

  1. nigdy nie próbowałam czegoś takiego, ale wygląda smakowicie i zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń