4 maja 2014

Pieczone szparagi z ziemniakami, jajkiem i sosem vinaigrette


Co roku szukam nowych przepisów ze szparagami. Na ten, który dziś prezentuję, natknęłam się przypadkowo na stronie jednej z niemieckich stacji telewizyjnych, na którą weszłam, aby pooglądać wideo z bieżącymi wiadomościami po niemiecku dla odświeżenia znajomości języka. Moją uwagę przykuły jednak od razu przepisy na dania ze szparagami, do których odnośnik znajdował się na stronie głównej. Pochodzący z programu Polettos Kochschule przepis na szparagi pieczone z ziemniakami, podane z sosem vinaigrette z dodatkiem jajka, dymki i szczypiorku tak mi się spodobał, że zrobłam to danie na obiad jeszcze tego samego dnia. Oryginalny przepis przewiduje dodatnie do sosu także posiekanej rukwi wodnej - nie miałam niestety tego składnika, bo nie jest u nas powszechnie dostępny, więc go pominęłam. Rukiew można by zastąpić rzeżuchą - jej też nie miałam; dadam innym razem, jak sobie ją wysieję.

Do przyrządzenia tego dania dobrze byłoby użyć grubszych szparagów niż widoczne u mnie na zdjęciu. Ja miałam dość cienkie i trochę za bardzo się wysuszyły podczas pieczenia, natomiast puree z pieczonych ziemniaki i sos były wyśmienite. Pomysł na sos można wykorzystać także do szparagów przyrządzonych inną metodą - gotowanych w wodzie lub na parze.

Autorka przepisu, Cornelia Poletto, proponuje (wideo), aby podać to danie w towarzystwie plastrów szynki gotowanej lub długodojrzewającej. U mnie tak przyrządzone szparagi i ziemniaki były obidowym dodatkiem do mięsa.

Składniki:
(4 porcje)

- 4 jajka
- 2 pęczki szparagów
- 600 g ziemniaków nierozpadających się podczas gotowania
- sól morska
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 cytryna
- 60 g masła
- 1/2 pęczka dymki
- 2 łyżki oliwy
- garść rukwi wodnej lub rzeżuchy (opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz czarny
- 3-4 łyżki octu winnego z białego wina (zastąpiłam sokiem z cytryny)
- 6-7 łyżek oleju z pestek winogron (zamiennie użyłam oliwy)
- 2 łyżki piesiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka gotować 9 minut od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, zdjąć z ognia, przelać zimną wodą, ostudzić. Szparagi obrać, odłamać twarde końcówki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Blachę do pieczenia wysmarować delikatnie olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umieścić na jednej połowie blachy, oprószyć niewielką ilością cukru pudru. Na drugiej połowie blachy umieścić pokrojone ziemniaki. Całość posolić, obłożyć wiórkami masła, skropić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką. Przykryć szczelnie folią aluminiową i piec ok. 30 minut. 

Dymkę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dymkę, chwilę podsmażyć, aby lekko zmiękła, przyprawić solą i pieprzem . W miseczce umieścić ocet (lub sok z cytryny) oraz olej z pestek winogron (lub oliwę), wymieszać. Jajka obrać i posiekać, dodać do sosu wraz z podsmażoną dymką i szczypiorkiem, posiekaną rukwią lub rzeżuchą. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Blachę z upieczonymi ziemniakami i szparagami wyjąć z piekarnika. Ziemniaki umieścić na patelni, na której była smażona dymka. dodać płyn, który powstał podczas pieczenia szparagów, rozgnieść na puree, doprawić solą i pieprzem. 

Ziemniaki i szparagi umieścić na talerzu, polać przygotowanym sosem. Można podać jako samodzielne danie lub z w towarzystwie plastrów szynki lub jako dodatek do dania mięsnego.

Przepis dodaję do akcji "Szparagi 2014" na Durszlaku.

Szparagi

3 komentarze:

  1. Pysznie przygotowane szparagi!
    Mam na nie wielką ochotę.
    Pozdrawiam Cię Haniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, też szukam co roku nowych inspiracji na to danie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podane. Szparagi to ja bym mogła jeść przez okrągły rok :)

    OdpowiedzUsuń