Składniki:
(4 porcje)
- 0,5 kg brukselki
- 10 g masła
- łyżka oleju roślinnego
- 75 g boczku wędzonego pokrojonego w krótkie paski
- małe opakowanie śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu lub podobnego sera
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
W garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać brukselkę, gotować 4-5 minut, a następnie odsączyć na durszlaku, lekko przestudzić, pokroić na połówki.
Masło i olej umieścić na dużej patelni umieszczonej na średnim ogniu. Dodać pokrojony boczek, smażyć 3-4 minuty, mieszając.
Dodać brukselkę, smażyć 2-3 minuty, mieszając. Dodać śmietanę, smażyć 2-4 minuty do zredukowania śmietany do formy gęstego sosu. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zdjąć z ognia, dodać sok cytrynowy, wymieszać. Umieścić w naczyniu do zapiekania.
W misce wymieszać bułkę tartą i starty parmezan. Brukselkę posypać mieszanką bułki i sera oraz płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 18-20 minut.
Cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuń35 yr old Community Outreach Specialist Harlie Royds, hailing from Clifford enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Woodworking. Took a trip to Archaeological Site of Cyrene and drives a Grand Am. Informacje dodatkowe
OdpowiedzUsuń