28 października 2013

Zupa dyniowo-jabłkowa


W swojej biblioteczce mam książkę z przepisami kuchni szwajcarskiej wydaną przez Betty Bossi - wydawnictwo, którego nazwa pochodzi od fikcyjnej postaci wymyślonej ponad 50 lat temu przez specjalistkę marketingu. Ostatnio przypomniałam sobie o posiadaniu tej książki i przy tej okazji wpadłam na pomysł, aby zajrzeć na stronę www.bettibossi.ch. Gdy już się na niej znalazłam, w pierwszej kolejności przejrzałam aktualne przepisy sezonowe. Wśród nich od razu przykuł moją uwagę przepis na zupę dyniowo-jabłkową podawaną z pestkami dyni otoczonymi serową skorupką. Dynię miałam w domu, podobnie jak większość składników potrzebnych do ugotowania zupy i nie zwlekałam z wypróbowanie przepisu. Występujący w źródłowym przepisie szwajcarski ser Sbrinz zastąpiłam Parmezanem - taki zamiennik zasugerowała moja szwajcarska znajoma przy okazji rozmowy o tym serze i potrawach z jego dodatkiem.


Zupa okazała się przepyszna. Nie spodziewałam się, że połączenie dyni i jabłka stworzy aż tak udaną kompozycję smakową. Jabłko nadało zupie lekko słodką nutę. Zachęcam do spróbowania tego połączenia. Zupa smakowała mi najbardziej, gdy lekko przestygła. Może dlatego, że jest teraz bardzo ciepło, jak na tę porę roku i nie ma zapotrzebowania na rozgrzewające potrawy.


Składniki:
(4 porcje)

Pestki w serowej skorupce:
- 70 g pestek dyni
- 1 roztrzepane jajko
- 60 g startego sera Parmezan lub podobnego
- trochę mielonego pieprzu (u mnie biały)

Zupa:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula posiekana
- 500 g dyni  (u mnie piżmowa) pokrojonej w kostkę o boku ok. 1 cm
- 1 duże jabłko - ok. 300 g (u mnie odmiany Champion) obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w dużą kostkę
- 0,9 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz mielony (u mnie biały) - ilość wg smaku
- 100 ml ubitej kremówki

Przygotowanie:

Pestki dyni prażyć przez 4 minuty, mieszając, na dużej, nieprzywierającej, suchej patelni, na średnim ogniu. Trochę przestudzić.

Jajko wymieszać z utartym serem. Dodać pestki, wymieszać. Smażyć na złoto (ok. 6 min.) na tej samej, rozgrzanej, suchej patelni, mieszając i rozdzielając pestki przy pomocy dwóch szpatułek lub łopatek kuchennych. Po usmażeniu odstawić na bok.

Masło roztopić w garnku. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną dynię i jabłko. Dusić ok. 3 minut. 

Dodać bulion, sól i pieprz, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut. Po ugotowaniu zmiksować.

Podawać z kleksem ubitej kremówki i przygotowanymi wcześniej pestkami dyni w parmezanowej skorupce.


Przepis dodaję do akcji "Dynia 2013" na Durszlaku


oraz do akcji "Festiwal Dyni 2013" na blogu Bea w Kuchni.

7 komentarzy:

  1. Zupe dyniowa z jablkami robilam, wiec wiem jak smakuje, ale posypka jest swietna. Mysle, ze do wykorzystania nie tylko do tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie przede wszystkim ze względu na posypkę zwróciłam uwagę na tę zupę. Na pewno wykorzystam pomysł do innych zup.

      Usuń
  2. ja do dyniowej zazwyczaj wrzucam jabłko albo marchewkę:) pestki w skorupce z parmezanu - genialny wynalazek! czy brałas pestki z dyni zupowej, czy "kupne"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupne. Pestki z tego gatunku dyni są małe, nie chciało mi się z nimi bawić.

      Usuń
  3. Widzę, że Szwajcaria wciąż Ci w duszy gra...

    OdpowiedzUsuń