|
Talerz sushi w stylu dowolnym w wykonaniu zespołu restauracji Hattori Hanzo z Częstochowy |
W ubiegłą niedzielę w restauracji Izumi Sushi Biały Kamień odbył się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi. Zespoły zgłoszonych restauracji miały do wykonania 2 zadania: przygotowanie talerza sushi tradycyjnego oraz talerza w
stylu dowolnym. Odbył się też konkurs indywidualny na najlepszego sushi mastera. Wykonanie zadań oceniało jury składające się z jurorów technicznych, którymi byli doświadczeni sushi masterzy oraz tzw. jurorów "ślepych", którzy oceniali smak i wygląd przygotowanego sushi. Miałam przyjemność być w gronie jurorów oceniających smak i wygląd przygotowanego sushi i bardzo mi się podobało to zadanie, gdyż miałam możliwość spróbowania wszystkich prac konkursowych.
|
Narada jurorów technicznych |
|
Najlepszy sushi master konkursu - reprezentant restauracji Hokkaido Sushi z podwarszawskiego Latchorzewa |
|
Impreza cieszyła się zainteresowaniem miłośników sushi |
|
Talerze w stylu dowolnym przygotowane przez zespół Higashi Sushi Baru z Radomia |
W obu konkurencjach pierwsze miejsce zajął reprezentant restauracji Hokkaido Sushi z podwarszawskiego Latchorzewa. Drugie miejsce w konkursie zespołowym zajęli reprezentanci restauracji Hattori Hanzo z Częstochowy, a trzecie Higashi Sushi Bar z Radomia. Jedną z głównych atrakcji dla publiczności były warsztaty przygotowywania sushi. Odbył się też konkurs dla amatorów oraz degustacja japońskich alkoholi, spośród których podniebienia publiczności podbiło wino śliwkowe.
Zachwyciła mnie restauracja Izumi Sushi, w której odbyła się impreza - takich restauracji nie spotyka się często. Jej atrakcyjność polega a tym, że stoliki są ustawione w palmiarni, wśród egzotycznych roślin.
Organizatorami konkursu były Warszawskie Centrum Promocji i portal sushi-online .pl, a partnerami m.in. gospodarz konkursu, restauracja Izumi Sushi oraz Sushi Akademia, która ufundowała nagrodę w konkursie. Dziękuję organizatorom za zaproszenie na imprezę.
|
Talerz sushi tradycyjnego w wykonaniu zespołu Hattori Hanzo z Częstochowy |
|
Talerz w stylu tradycyjnym przygotowany przez zwycięzcę konkursu - reprezentanta Hokkaido Sushi z podwarszawskiego Latchorzewa |
Więcej zdjęć z konkursu na FB mojego blogu oraz na FB portalu sushi-online.pl.
Oh co ja bym dała by spróbować choć troszkę :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się - patrząc teraz na zdjęcia, chętnie cofnęłabym się w czasie do ubiegłej niedzieli :))
UsuńFajnie było :) A Izumi Sushi jako restauracja też bardzo mi się spodobała.
OdpowiedzUsuńShinju, miło było Cię spotkać.
Usuńoch, zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńMożna zgłodnieć, patrząc na takie pyszne i urozmaicone sushi.
UsuńZ chęcią bym się tam znalazł chociaż na chwilkę :D
UsuńHaniu,
OdpowiedzUsuńimpreza była niezwykle udana!
Nawet nie wiem kiedy zleciały mi 3h w Izumi Sushi. Mają tam świetne jedzenie (oprócz sushi próbowałam japońskiego piwa w restauracji i kurczaka w sosie teriyaki). To był bardzo udany dzień, a warsztaty z Panem Tomkiem również należały do bardzo udanych :)
Serdecznie pozdrawiam,
E.
Edith, mnie również bardzo szybko zleciał czas Izumi Sushi i ani przez chwilę się nie nudziłam, mimo że spędziłam tam ponad 5 godzin. Bardzo udana i ciekawa impreza. Miło było Cię spotkać i poznać Twojego męża.
UsuńPozdrawiam!
Haniu,
OdpowiedzUsuńwiedziałam że miejsce Ci się spodoba.
Polecam Ci kontemplować je kiedy będzie mniej tłoczno.
Pozdrawiam!
Amber, byłam zachwycona Izumi Sushi - bardzo lubię restauracje, w których stoliki są ustawione wśród roślin. Poza tym prowadzące restaurację polsko-japońskie małżeństwo to przeuroczy, niesamowicie sympatyczni ludzie. Koniecznie muszę tam wrócić, aby na spokojnie zjeść coś w tak pięknej scenerii. Pozdrawiam!
UsuńNominowałam Twój blog do Versinale Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2012/08/niespodzianka-nominacja.html
Byłam w Izumi na Biały Kamień w ostatni weekend z dziećmi, dzieci dużo, ale wesoło bawiły się na placu zabaw przed restauracją. Sushi jak zwykle pyszne. No i do tego moja ulubiona zupa miso, mniam!
OdpowiedzUsuń