12 czerwca 2011

Melintzanosalata - grecka sałatka/pasta z bakłażana

Ta popularna w Grecji zimna przekąska ma w swej nazwie słowo sałatka, ale ze względu na konsystencję można ją bardziej sklasyfikować jako pastę/dip do pieczywa. Przepis zaczerpnęłam z książki z daniami tradycyjnej kuchni greckiej, którą kupiłam kiedyś w Grecji ("Die traditionelle griechische Küche",Georgios Vyras, Adam Editions). Nieco go zmodyfikowałam, pomijając ocet i dodając mielony pieprz do smaku oraz natkę pietruszki do dekoracji.

Jeśli ktoś miałby wątpliwości, czy trzeba dodać podanego w przepisie majonezu, od razu podpowiem, że warto to zrobić, bo jego dodatek znacząco poprawia kolor pasty - bez majonezu jest szaro-bura, natomiast po jego dodaniu uzyskuje przyjemniejszy kolor. Dla jeszcze lepszej prezentacji warto posypać pastę posiekaną natką, która dodatkowo zneutralizuje smak czosnku i cebuli. Pasta najlepiej smakuje z podpieczoną na grillu pitą.

Składniki:
(4 nieduże porcje przekąskowe)
- 1duży bakłażan
- łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka majonezu
- 1 mała, drobno posiekana cebula
(u mnie szalotka)
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę mielonego pieprzu czarnego
- trochę posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Bakłażana umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (czas pieczenia ok. 1/2 godziny). Ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w kawałki i zmiksować z dodatkiem oliwy, soku z cytryny, posiekanej cebuli i czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżką majonezu. Dobrze, aby pasta postała trochę w lodówce, aby smaki się przegryzły. Podawać z podpieczonymi na grillu chlebkami pita lub innym pieczywem według uznania.


13 komentarzy:

  1. Taka pasta z chlebkami pita i sałatą musi być świetna w letni wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że bardzo by mi to danie posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie coś dla mnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja! A czy obok pasty widzę dolmades vel waraq einab, czyli gołąbki w liściach winogron - sama robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tu-tusiu, Aniu, Lekka, cieszę się, że ta propozycja przypadła Wam do gustu.

    Grace, dobrze wypatrzyłaś - to rzeczywiście dolmades, ale niestety nie zrobiłam ich sama - kupiłam gotowe w fajnym sklepiku, który wczoraj przypadkowo odkryłam w mojej okolicy. Zrobiłam sobie dziś dzień greckich przekąsek.

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwa grecka uczta u Ciebie Haniu;) cudowne smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo by mi smakowało.Wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kilka dni temu zatęskniłąm niespodziewanie za Grecją, a tu prosze, melitzanosalata:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię bakłażana więc ta pasta będzie świetnym alternatywnym dodatkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie to nowośc ;-) Z wielką chęcią bym spróbowała.


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna przekąska, lubimy pasty z bakłażana!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam babę ghanoush, myślę więc, że bakłażana po grecku równie mocno bym pokochała:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietne greckie przekaski!

    OdpowiedzUsuń