14 maja 2011

Chińska sałatka ze szparagów

Bardzo polubiłam szparagi krótko gotowane, które nie tracą chrupkości - takie najbardziej mi smakują, a także łączenie tego warzywa z dodatkami typowymi dla kuchni azjatyckich. Ten przepis to moja kolejna propozycja na spróbowanie szparagów w nieco innej wersji niż znamy. Przy okazji uwaga: jeśli kupimy szparagi i nie zużyjemy ich od razu, aby nie zwiędły, należy przechowywać je w lodówce zawinięte w lekko zwilżoną ściereczkę.

Składniki:
(dla 4 osób)
- pęczek szparagów
(dla lepszego efektu kolorystycznego proponuję użyć pół pęczka zielonych i pół pęczka białych)
- łyżeczka białego sezamu
- łyżeczka czarnego sezamu
- szczypta soli

Sos:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Połączyć składniki sosu i lekko podgrzać w małym garnuszku, aby cukier się rozpuścił. Odstawić przygotowany sos. Sezam delikatnie uprażyć na suchej patelni. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Białe obrać, zielonych nie potrzeba obierać. Pokroić ukośnie w kilkucentrymetrowe kawałki, odkładając główki oddzielnie. Zagotować w garnku niewielką ilość lekko osolonej wody. Dodać pokrojone szparagi i gotować dwie minuty, następnie dodać główki i gotować kolejne dwie minuty, a następnie odsączyć na durszlaku i od razu przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, w przeciwnym przypadku dodany sos zrobi się zbyt wodnisty. Przestudzić ugotowane szparagi, zalać przygotowanym sosem i posypać sezamem. Podawać w temperaturze pokojowej.

Inspiracja stąd i stąd.

Przepis dodaję do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem po Azji".


a także do akcji "Czas na szparagi".


18 komentarzy:

  1. taka sałateczka to coś idealnego dla mnie;)
    szkoda tylko że nie mam czarnego sezamu

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie podana. Bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinno, z samym białym też będzie atrakcyjna i smaczna.

    Aniu, cieszę się, że się podoba.

    Pozdrawiam Was w słoneczny, sobotni poranek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrupiące szparagi, chrupiący sezam, brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomicie się prezentują te szparagi - takie biało zielone z sezamowym akcentem. Z przyjemnością bym takie pochrupała.:)
    I też lubię jak są jędrne.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo atrakcyjna ta sałatka i w sumie bardzo prosta. I świetnie wygląda ten biały i czarny sezam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie apetyczna jest ta sałatka. Jak tylko spotkam szparagi to sobie taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. w takim polaczeniu to bym chetnie sprobowala tych szparagow:)

    OdpowiedzUsuń
  9. opisujesz interesujący występ szparagów. taki, którego nie znajdę w restauracjach w Warszawie... chętnie bym spróbowała... mniam mniam.... bo ja uwielbiam szparagi...

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, a mi sie własnie skończyły wczoraj szparagi :( Musze pobiec na targ po nowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żeniu, Lekka, cieszę się, że się podoba.

    Aniu, rzeczywiście prosta w przygotowaniu a efekt smakowy naprawdę ciekawy.

    Wiosenko, Ago, zachęcam do spróbowania.

    Restaurantico, wiem, że nie lubisz gotować, ale tę sałatkę przygotowuje się szybko i prosto i dla jest smaku warto się przemóc.

    Kuchareczko, a ja żałuję, że zostało mi w lodówce mało szparagów, bo mam jeszcze wiele innych pomysłów na dania ze szparagami. Też będę musiała dokupić.

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak. Szparagi na sposob azjatycki sa najlepsze. W pelnmi sie z Toba zgadzam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wygląda! Dwa kolory szparagów i dwa kolory sezamu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też się przymierzam do azjatyckich szparagów. Twoje musiały być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny sposób na szparagi. Prostota rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mhmh.. czy chińska to nie wiem, ale świetnie się prezentuje ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Serdecznie,

    Bardzo ciekawy przepis. Chciałbym się dowiedzieć czy byłaby Pani zainteresowana, abyśmy dodali przepis na naszą stronę z przepisami kuchni orientalnej?(www.PrzepisyChinskie.pl)
    Jeśli tak proszę o wiadomość na adres e-mail : pro_orient@o2.pl
    W mailu proszę o podanie przepisu oraz nazwy Pani bloga.
    Dodając na nasz serwis oczywiście zaznaczymy, że pochodzi z Pani bloga.

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam Twoją sałatkę:-) Jest (a raczej była) przepyszna!!! dzięki za pomysł na nieco inne wykorzystanie szparagów.

    p.s. zdjęcie i opis Twojej sałatki jest już na moim blogu. Zapraszam i pozdrawiam!

    Kasia

    OdpowiedzUsuń