19 kwietnia 2011

Placki cukiniowe z wędzonym łososiem

Składniki:
(4 porcje)

- 3/4 szlanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 średniej cukinii
- 1 średnia marchewka
- 1 szalotka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu czarnego
- olej lub oliwa do smażenia

sos:
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- szczypta mielonego pieprzu czarnego

do podania:
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 1/2 opakowania rukoli

Warzywa umyć. Marchewkę obrać, cukinię pozostawić ze skórką, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać trzepaczką lub mikserem z mlekiem i żółtkami. Białka ubić na pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, następnie dodać starte warzywa, pokrojoną szalotkę i posiekaną natkę. Wymieszać, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Połączyć składniki sosu. Placki podawać ułożone na listkach rukoli, polane niewielką ilością sosu. Na wierzchu każdego placka położyć nieduży kawałek łososia. Bardzo smaczne, polecam! 

Przepis własny.

19 komentarzy:

  1. Zrobię je jutro na obiad. Przekonałas mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Escapade Gourmande, cieszę się, że mój przepis Ci się spodobał. Mam nadzieję, że placki będą smakować. Zjadłam je dziś na kolację i bardzo to sobie chwalę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Też takie robiłam, ale nie dodawałam marchewki - ciekawe, jakto wpływa na smak :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają te placuszki :)

    Niestety na szkolenie nie zdarzyłam przyjechać bo dostałam zaproszenie dzień przed, ale bardzo Ci dziękuję za pomoc w zgłoszeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne placki, ja podobnie jak przedmoczyni robilam podobne, ale bez marchewki i z większą ilością cukini. A dodatek łososia - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki cukiniowe jadamy dość często. Muszę spróbować takiej wytrawnej wersji. Ale pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grace, dodatek marchewki nie wpływa znacząco na smak, przynajmniej w tej ilości - dodałam ją przede wszystkim dla urozmaicenia kolorystycznego.

    Karolino, cieszę się, że placuszki się podobają. Mam nadzieję, że uda Ci się wziąć udział w kolejnych warsztatach.

    Kingo, następnym razem zwiększę ilość cukinii - dla porównania, jak to wpłynie na smak.

    Aniu, zachęcam do wypróbowania wytrawnej wersji placków - smakują wyśmienicie.

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł - takie jakby placki ziemniaczane inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Haniu, cukiniowych jeszcze nie jadłam - dodaję tylko cukinię i marchewkę do ziemniaczanych, dla koloru. Muszę przetestować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubie taki zestaw smakow i chetnie bym oproznila ten talerz...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mhmh.. z wielką chęcią zjadłabym sobie takie placuszki.. mhmh! Pychotka!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Delikatessen, pomysł nie do końca bazuje na sposobie przyrządzania placków ziemniaczanych, bo podstawą tych placków jest w zasadzie ciasto naleśnikowe, do którego dodałam warzywa.

    Ago, spróbuj takich placków - są warte grzechu :-))

    Kulinarne Smaki, cieszę się, że Ci się podobają placuszki.

    Ago, wierz mi, że z równie dużą chęcią opróżniłam widoczny na zdjęciu talerz.

    Biedrono, zachęcam do spróbowania.

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak jak wcześniej pisałam - zrobiłam Twoje placuszki z dwóch porcji. Wyszły przepyszne!! Z braku łososia postawiłam na tuńczyka i sos jogurtowy z czosnkiem i bazylią..mm...to był pyszny obiad i na pewno pojawi się u mnie dużo częściej. Dziękuję za przepis! Wesołych Świat życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się dodatek marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Escapade Gourmande, cieszę się, że wykorzystałaś mój przepis i że obiad smakował.

    Margarytko, marchewka fajnie ożywia kolorystycznie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooo to jest to!
    Szukałam fajnego przepisu na placuszki z cukinii i .. własnie znalazłam :)

    A przybrane rukola wyglądają rewelacyjnie!!

    pozdrawiam Wielkanocnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nat, cieszę się, że przepis się spodobał - polecam Ci go i właśnie koniecznie z rukolą, która fajnie zaostrza smak i uatrakcyjnia danie wizualnie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne danie, uwielbiam danie z cukiniami:) Życzę wesołych i spokojnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń