4 lipca 2010

Sałatka brokułowa light


Składniki sałatki:
-  1 świeży brokuł
- nieduża kiść winogron (najlepiej ciemne dla kontrastu koloru)
- łyżka pestek dyni
- łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki rodzynek

Składniki sosu:
- 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu light
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki fruktozy lub 3 łyżki cukru (dla tych, którzy się nie odchudzają)
- sól, pieprz

Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować lub ugotować na parze, ostudzić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Pestki dyni i słonecznika delikatnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Zmiksować składniki sosu. Połączyć składniki sałatki, polać sosem, wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Zamiast pestek dyni i słonecznika można dodać migdały w słupkach lub płatkach.

9 komentarzy:

  1. Jakie light? Połączenie fruktozy z tłuszczem z majonezu jest bardzo tuczące, co z tego że majonez jest light skoro ma i tak bardzo dużo tłuszczu a w dodatku więcej cukru niż normalny majonez. Jeżeli chce się schudnąć, trzeba zrezygnować z cukrów, nawet tych owocowych a przede wszystkim nie łączyć ich z tłuszczami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwałam tę sałatkę "brokułowa light" dlatego, że jest to nieco lżejsza od oryginalnej wersji tej sałatki, która jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. W oryginale w składzie jest też smażony boczek i sam majonez a nie tak jak tu wymieszany pół na pół z jogurtem. Aby było jeszcze chudziej, można użyć jogurtu 0%. Poza tym sosu dodałam śladowe ilości - tylko trochę, aby połączyć składniki. Od takiej niewielkiej ilości majonezu od czasu do czasu się nie utyje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam w tym przepisie gotowane brokuly zastapic swiezymi, salatka bedzie wtedy blizsza oryginalnej wersji i smaczniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu powstalo popisowe danie na miare programu "Gotuj z Szebenem".
    Kto to w ogole bedzie jadl?
    To jest normalnie zniecanie sie nad jedzeniem, przyslowiowa mania konsumpcji, dotyczaca wszelkiego rodzaju substancji jadalnych i pragnienie sie wyroznic za wszelka cene.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fruktoza jest bardzo szkodliwa: moze spowodowac np. otluszczenie watroby. Trzeba o tym wiedziec.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sacharoza jest z pewnością nie mniej szkodliwa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem mniej. Fruktoza moze powodowac m.ib. zacme, otluszczenie watroby, a na dluzsza mete powoduje tycie. No ale z tym nie masz problemow...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fruktoza wchodzi w skład sacharozy. Zapewne trzeba by ją jeść często i w dużych ilościach, aby wywołała wspomniane powyżej problemy zdrowotne. Wszystko, co jest jedzone w nadmiarze, może źle wpływać na zdrowie - nie propaguję jedzenia fruktozy łyżkami! W tym wypadku jest to jedynie dodatek do potrawy w niewielkiej ilości, od czasu do czasu zamiennie do sacharozy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis. Głównie ze względu, że jest kolorowy i zawiera pewnie wiele bioflawonoidów

    OdpowiedzUsuń