6 lipca 2010

Fasolka szparagowa z pomidorami

To mój ulubiony sposób przyrządzania fasolki szparagowej. Zaczerpnęłam go z wydanej w 1999 roku  książki "Szybko i szczupło, przepisy kulinarne w metodzie Montignac", której autorką jest Ria Tummers. Ale ten czas szybko leci - już ponad 10 lat minęło, odkąd poznałam ten i inne przepisy zawarte w książce. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, dopasowując go do własnych upodobań kulinarnych.

Składniki:
(2 porcje)
- 20 dkg fasolki szparagowej
(zamiennie może być fasola "mamut")
- 1 duży pomidor
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- kilka listków bazylii lub gałązka natki pietruszki
- sól, pieprz
- tabasco (opcjonalnie)

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, zblanszować lub ugotować na parze. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w niedużą kostkę, usuwając pestki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie do miękkości, dodać pomidora, podsmażyć krótko pod przykryciem na średnim ogniu - pomidory mają się tylko lekko podgrzać, ale nie powinny się rozpaść. Dodać ugotowaną fasolkę, posiekaną bazylię lub natkę, doprawić solą i pieprzem, a jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, dodać także kilka kropli tabasco. Przesmażyć krótko, mieszając. Podawać jako dodatek do dań obiadowych. Dobrze smakuje także na zimno.

4 komentarze:

  1. Zastanawia mnie, czy smak czosnku jest znacząco odczuwalny (nie wszyscy lubią jego smak i zapach) i jak to smakowałoby bez niego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, smak i zapach czosnku nie są mocno wyczuwalne, ale jeśli ktoś nie lubi, może go nie dodawać - potrawa nie straci bez niego znacząco na smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wegetarianką i bardzo dziękuję za ten przepis.
    Wypróbowałam i naprawdę pycha;)
    pozdr
    kas

    OdpowiedzUsuń