13 czerwca 2010

Koszyk bambusowy do gotowania na parze



Jakiś czas temu zakupiłam bardzo przydatny gadżet kuchenny, a mianowicie koszyk bambusowy do gotowania na parze, który sprawdza się znakomicie. Wystarczy doprowadzić do wrzenia trochę wody w garnku, ustawić na nim koszyk wypełniony np. warzywami, a po niedługim czasie będą gotowe do spożycia. Warzywa ugotowane w ten sposób są chrupkie, mają niesamowity smak - inny niż gotowane w wodzie, bo nie są nią nasiąknięte i nie tracą wartości odżywczych i smaku. Co ciekawe, przy gotowaniu kalafiora na parze nie roznosi się nieprzyjemny zapach, jak to ma miejsce przy gotowaniu go w wodzie, natomiast zielone szparagi zachowują piękny kolor i chrupkość.


Koszyk kupiłam w sklepie Asian House przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Kosztował 35 zł - to nieduży wydatek, a rzecz bardzo przydatna w kuchni. Są też w mniejszych rozmiarach. Dostępne są też w sklepie Asia Tasty, przy Pl. Żelaznej Bramy 1.

2 komentarze:

  1. Skoro zachowuja kolor i chrupkosc, to dlaczego zrobilas "Szparagi a'la penne"? Koszyk lezy pewnie na najwyzszej polce.

    OdpowiedzUsuń
  2. CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE !! (antycukrzycowy)
    1A. TEMAT.
    Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.

    MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom.

    P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. __GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu. Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom.

    __CHLEB typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie ZAPARCIA staje się zapomnianym terminem historycznym.
    WZDĘCIA tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość FINALNIE !!

    Chleb z wymienionych składników, to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka.
    W diecie sportowców to podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste planujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.
    Realizujemy wówczas tzw. __ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!

    Zobacz też;
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Ditta GERD, Poznań

    OdpowiedzUsuń