7 października 2009

Sałatka z góralską nutą

Składniki:
  • puszka białej fasoli lub samodzielnie ugotowana biała fasola, najlepiej "piękny Jaś"
  • 3 małe serki góralskie typu oscypek
  • prażona cebulka (produkt gotowy) - 2 łyżki stołowe
  • pestki dyni uprażone na suchej patelni - 2 łyżki stołowe
  • natka pietruszki drobno posiekana, ewentualnie może być suszona
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny lub biały ocet balsamico
  • pieprz czarny
Fasolę odsączyć z zalewy, ser pokroić w grubsze plasterki, wymieszać z cebulką, pestkami dyni, zalać sosem vinaigrette przyrządzonym z oliwy, octu, natki i pieprzu. Sałatka jest szybka w przygotowaniu, ma niebanalny smak.
Posted by Picasa

3 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie, choć jest kaloryczna... ale może się skuszę i zrobię na imieniny

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś w ogóle nie jadam fasoli, muszę się wreszcie odważyć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jesli nie z oliwek, to z czego? Oliwa moze byc tylko z oliwek.

    OdpowiedzUsuń