22 września 2012

Zupa-krem z dyni i soczewicy z masłem orzechowym


O tym, że do zagęszczania zupy można używać soczewicy, dowiedziałam się podczas warsztatów z Karolem Okrasą, w których uczestniczyłam jakiś czas temu. Wykorzystałam ten pomysł do przyrządzenia zupy-krem z dyni. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest sycąca - idealna na jesienne, coraz chłodniejsze dni. Dodałam do niej także trochę masła orzechowego, które nadało jej ciekawą nutę smakową. Zupa jest na tyle pożywna, że jako dodatek do niej wystarczy jedynie posiekana zielenina.

Składniki:
(4 porcje)

- 0,5 kg dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta mielonego chilli
- sól
- 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka posiekanej natki kolendry

Przygotowanie:

Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kawałki. Marchew obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać pokrojoną dynię, marchew, pomidora, soczewicę i zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy, posolić i gotować 20 minut na średnim ogniu.

Po ugotowaniu zmiksować, dodać masło orzechowe i podgrzewać jeszcze chwilę, mieszając, aby masło rozpuściło się. 

Zupę podawać gorącą, posypując posiekaną natką kolendry.


Przepis własny.

17 komentarzy:

  1. Haniu,

    super pomysł z dodatkiem masła orzechowego! Bardzo mi się podoba Twoja zupa:) Piękny kolor!

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, mnie też przypadł do gustu ten dodatek - nadaje bardzo ciekawy smak zupie. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wspaniały ten Twój krem! Właśnie u mnie w lodówie spoczywa okazała ćwiartka dyni i czeka na swoją kolej. Chyba już wiem, co z niej powstanie ;)Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolor mnie zauroczył. taka soczysta żółć!
    z pewnością zachwyca smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy krem są moje ulubione, mało je robię bo oprócz mnie w domu, nikt ich nie chce jeść, a szkoda, nie wiedzą co dobre ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Z masłem orzechowym nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietne polaczenie. Dodatek soczewicy to nie nowosc dla mnie, bo juz probowalam taki wariant, ale maslo orzechowe to innowatorski dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sądzę, że Twoje wspaniałe przepisy wpływają na szczupłą sylwetkę. Zauważyłam, że dbasz umiar i wiele Twoich przepisów pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Jestem podekscytowana. No i chłopcy z Turcji :). Warto dbać o linię, ale miło też dobrze sobie pojeść.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam zupy z dyni z dodatkiem masła orzechowego. Kompozycja nader interesująca: )
    Muszę koniecznie szybko wypróbować ten przepis, tym bardziej,że wkrótce trudno będzie o świeże składniki, jak na przykład moje ulubione pomidory z Włoszakowic :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się pysznie :-) Z tą kolendrą z pewnością ma bardzo świeży smak.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny kolor .Bardzo zachęcający ,no i te składniki.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. musiała być pyszna Haniu. Też spróbuję dodać soczewicy! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jestem wielką fanką zupy dyniowej, za to bardzo lubię tę z soczewicy :).
    Kolor wyszedł Ci śliczny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe połączenie. Teraz sezon dyniowy w pełni, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ten dodatek masła orzechowego bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupa krem z dyni i soczewicy wygląda apetycznie.Mój brat hoduje dynie więc wypróbuję przepis.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń