13 maja 2011

Pieczony rabarbar z lodami


Lody z dodatkiem pieczonego rabarbaru to ostatnio mój ulubiony, wiosenny deser - szybki w przygotowaniu i pyszny. Lody ze sklepu a rabarbar upieczony w 20 minut z dodatkiem cukru. Najlepiej, aby cukier był drobny - łatwiej się rozpuści. Kwaśny smak rabarbaru tworzy wspaniałą kompozycję ze słodkimi lodami.


Składniki:
(dla 4 osób)
- 8 łodyg rabarbaru
- 8 łyżek drobnego cukru

Do podania:
- opakowanie ulubionych lodów

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić łodygi w kilkucentymetrowe kawałki. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w nim rabarbar, posypać cukrem. Najlepiej, aby naczynie było szerokie - kawałki rabarbaru powinny być rozłożone w jednej warstwie. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec rabarbar odkryty przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Podawać z lodami.


Inspiracją był przepis ze strony BBC Good Food.

Dołączam do akcji Ra-bar-bar na Durszlaku.



7 komentarzy:

  1. Jak dla mnie deser idealny!
    Słodko kwaśne połączenie ... pychota! / widzi mi się tutaj lody waniliowe... ! :) /

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu,chętnie bym popędziła na ten deser do Ciebie!Wspaniałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadalnepijalne, też tak uważam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic dodać nic ująć, poproszę jedną porcję ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Muszę odgapić :))

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe połączenie. Muszę sobie taki deser zaserwować.

    OdpowiedzUsuń