24 kwietnia 2011

Żur grzybowy

Prawdziwe święto na moim blogu, a mianowicie danie kuchni polskiej. Na święta zawsze przyrządzam tradycyjne, polskie potrawy. Żur to moja ulubiona zupa - tym razem pokusiłam się o wzbogacenie jej o grzybową nutę.
Składniki:
4-6 porcji
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
(w zależności od tego jak kwaśny chcemy mieć żur)
- 0,5 l zakwasu
(u mnie gotowy, z warzywniaka)
- kilka kawałków suszonych grzybów
(u mnie prawdziwki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży kawałek kiełbasy
(u mnie biała parzona)
- 1 mały kubeczek śmietany 12%
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- kilka gałązek świeżego majeranku - opcjonalnie
- świeżo mielony pieprz czarny
- 2 liście laurowe
- sól
- trochę oliwy do smażenia
do podania:
- jajka ugotowane na twardo - po 1 szt. na osobę
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć, ugotować w niewielkiej ilości wody, zachowując wywar, a następnie pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać pokrojone w kostkę warzywa, bulion (wykorzystałam wywar z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową), sól, pieprz i liście laurowe. Gotować, aż warzywa będą miękkie, dodać ugotowane i pokrojone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Usunąć liście laurowe i zmiksować zupę. Odlać 1/2 szklanki zupy, lekko przesudzić, rozrobić ze śmietaną i dodać do reszty zupy. Kiełbasę pokroić w półplasterki, delikatnie zrumienić na niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodać do zupy, przyprawić majerankiem suszonym i ewentualnie także świeżym i całość zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ósemki.

13 komentarzy:

  1. Też dodałam do mojego żurku prawdziwki i smak jest naprawdę rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haniu, u mnie żur zawsze z grzybami prawdziwymi.A zakwas mam własny.Uwielbiam.
    Radosnego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd spróbowałam zalewajki, żurek u mnie już zawsze z grzybami ;))
    Wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołego drugiego dnia świąt Haniu! :) U nas też był dziś żurek - tradycja rzecz święta :)) Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nat, potwierdzam, żurek z prawdziwkami smakuje rewelacyjnie.

    Amber, ja też muszę zacząć sama robić zakwas - nawet mam gliniane naczynie po babci. Podobno właśnie w glinianym naczyniu najlepiej robić.

    Belgio, u mnie też już zawsze będzie z grzybami - bardzo mi taki żurek zasmakował.

    Komarko, zgadzam się z Tobą - poeksperymentować można sobie w inne dni roku, ale na święta muszą być tradycyjne, polskie potrawy.

    Życzę Wam udanej końcówki świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znawczynią żurków to nazwać mnie nie można. Ale lubię grzybową, polubiłam żurek, więc pewnie i takie połączenie by mi odpowiadało. Wypróbuję niebawem.
    Spokojnego świątecznego dnia Haniu życzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobno żur i żurek to dwie zupełnie różne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wesołego mokrego dzisiejszgeo lanego poniedziałku Haniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Margarytko, Kuchareczko, dziękuję za życzenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak żur;-)
    Wesołego po świętach!;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. W kuchni po prostu nie można się ograniczać ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. 21 year-old Research Assistant III Thomasina Tolmie, hailing from Revelstoke enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Vehicle restoration. Took a trip to Pearling and drives a De Dion, Bouton et Trépardoux Dos-à-Dos Steam Runabout "La Marquise". opublikowane tutaj

    OdpowiedzUsuń