24 stycznia 2011

Obiad w pół godziny, czyli kurczak w sosie tamaryndowym z ryżem kokosowym z warzywami z Dry Cookera

Tytuł przepisu wyszedł długi, ale danie przyrządza się bardzo szybko i oto właśnie mi chodziło, aby ugotować obiad w jednym naczyniu, a konkretnie w patelni Dry Cooker. Danie łącznie z gotowaniem przyrządza się w pół godziny. Polecam zapracowanym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

Składniki:
(2 porcje)

Kurczak w sosie tamaryndowym:
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca*
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru lub nieco więcej, według uznania
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki wody
- 4 plasterki imbiru obrane i drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól

Ryż kokosowy z warzywami:
- 1/2 szlanki ryżu
- szklanka przegotowanej, ciepłej wody
- szklanka zielonego groszku (mrożonego)
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- sól
- łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu: pastę z tamaryndowca, ketchup, wodę, cukier, imbir, czosnek i wiórki kokosowe. Tamaryndowiec ma kwaśny smak - równoważymy go cukrem w ilości według własnych upodobań. Pierś kurczaka pokroić w duże kawałki, posolić, zalać przygotowanym sosem, wymieszać.


W Dry Cookerze rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki lub kostkę, marchewkę obraną i pokrojoną w ćwiećplasterki, wiórki kokosowe, ryż, smażyć pół minuty bez przykrywania, dodać groszek, sól, zalać wodą, na ryżu ułożyć kawałki kurczaka z sosem, przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.


Dry Cooker ma swoją stronę na Facebooku, na której można śledzić nowości na temat tego produktu, a także dodawać i przeglądać przepisy.

Jeśli ktoś nie posiada Dry Cookera, może przyrządzić danie w tradycyjny sposób, smażąc kurczaka z sosem na zwykłej patelni, z odpowiednią ilością oleju a ryż z dodatkami gotując w garnku, także uprzednio przesmażając krótko na oleju, a następnie zalewając gorącą wodą. Polecam przyrządzony w ten sposób ryż także jako dodatek do innych dań.

* Pastę z tamaryndowca można kupić w Kuchniach Świata oraz w sklepach z żywnością azjatycką.

9 komentarzy:

  1. Spodziewalam sie kurczaka ze strony 272 a tu widze wersja uproszczona, ale pewnie nie mniej smaczna.
    Nie wiem o co chodzi z tym dry cookerem Dziwowalam sie juz kiedy pokazywalas to urzadzenie po zakupie. Przyjrze sie z ciekawosci, bo w kuchni totalnie nie mam juz miejca na nowe sprzety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego ze strony 272 książki, którą obie posiadamy, też robiłam (pyszny!), ale nie w Dry Cookerze, tylko tradycyjnie i został tak szybko zjedzony, że nie doczekał się uwiecznienia na zdjęciu i zamieszczenia przepisu na blogu. W tym wypadku wersja kurczaka w sosie tamaryndowym jest nieco prostsza, bo chodziło mi o przygotowanie dania jednogarnkowego, w którym różne smaki nie byłyby za bardzo ze sobą przemieszane - nie chciałam, aby wyszedł z tego zbyt duży misz-masz.

    W Dry Cookerze chodzi o to, że obróbka cieplna odbywa się w dużej mierze pod wpływem pary, która cyrkuluje wewnątrz naczynia. Efekt jest podobny do gotowania na parze, ale odbywa się to w zamkniętym naczyniu. Plus jest taki, że danie można przygotować b. szybko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Bardzo lubię pastę z tamaryndowca. Jednak najbardziej zaintrygowałaś mnie dry cookerem. Muszę zgłębić temat. Pozdrawiam. Lo

    OdpowiedzUsuń
  4. A u pani dalej egzotyczne smaki.MNiammm

    OdpowiedzUsuń
  5. Io, cieszę się, że przepis się spodobał. Mnie tamaryndowiec też bardzo posmakował i chętnie z nim jeszcze poeksperymentuję.

    Amber, na razie trzyma mnie na egzotyczne smaki - kombinuję, jaką kuchnią teraz się zainteresować, aby wprowadzić nieco odmiany w menu.

    OdpowiedzUsuń
  6. No wlasnie ja tez musze na chwile spassowac z indyjska, zeby oczywiscie za jakis czas do niej wrocic.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co prawda nie posiadam dry cooker'a, ale przepis podoba mi się szalenie! Chętnie wypróbuję, tym bardziej, że najbardziej lubię kuchnię smaczną, ale szybką w przygotowaniu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Delikatessen, cieszę się, że danie Ci się spodobało - mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wreszcie widzę Dry Cookers w akcji;-) Mamy ją na dniach dostać od producenta do testowania;-)

    OdpowiedzUsuń