3 grudnia 2010

Älpler Magronen - tradycyjne danie szwajcarskie


Składniki:
(proporcje dla 4 osób)
- 500 g ziemniaków
- 500 g makaronu rurki, penne lub kolanka
- 200 g startego sera (tutaj Sbrinz, może być parmezan, Grana Padano lub podobny)
- 2 cebule
- trochę masła do smażenia
- sól, pieprz
- kubeczek śmietany (opcjonalnie)

W ostatnim czasie miałam fazę na przyrządzanie moich ulubionych dań, w związku z czym nie ugotowałam niczego nowego, dlatego dziś trochę kulinarnych wspomnień z tegorocznych wakacji, a mianowicie Älpler Magronen - potrawa, którą podjęli mnie u siebie moi szwajcarscy znajomi. Danie to jest popularne w alpejskiej części Szwajcarii. Mówi się, że Älpler Magronen są tak szwajcarskie jak dziury w Ementalerze. Magronen to rodzaj makaronu o kształcie prosto ściętych, niezbyt grubych rurek. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Wspomniany rodzaj makaronu (można go zastąpić penne lub kolankami) gotuje się w osolonej wodzie razem z pokrojonymi w niedużą kostkę ziemniakami - ilość ziemniaków i makaronu pół na pół (proporcje dla 4 osób to 0,5 kg makaronu i 0,5 kg ziemniaków). Najpierw należy podgotować przez 5 minut ziemniaki, a następnie dodać makaron i gotować razem 10 minut. Równocześnie z gotowaniem ziemniaków i makaronu rozpoczyna się smażenie na maśle pokrojonej w kostkę lub półplasteki cebuli. Po ugotowaniu odcedza się ziemniaki i makaron, układa w salaterce, przesypując warstwami sera Sbrinz – jest to szwajcarski odpowiednik parmezanu lub Grana Padano, który można zastąpić jednym z tych włoskich serów. Na wierzchu dania układa się usmażoną cebulę. Opcjonalnie można podgrzać lekko śmietanę na patelni, na której smażyła się cebula i polać nią danie. W ten sposób przygotowali Älpler Magronen moi znajomi, ale spotkałam się też z nieco innymi przepisami na to danie, a mianowicie ugotowany makaron z ziemniakami umieszcza się w żaroodpornym naczyniu, przesypuje serem, polewa śmietaną i krótko zapieka (10 minut). Po zapieczeniu posypuje się usmażoną cebulą.


Älpler Magronen podaje się zazwyczaj z musem jabłkowym (obrane, pokrojone jabłka uduszone z dodatkiem niewielkiej ilości wody i laski cynamonu). Moim znajomi zaserwowali danie z sałatką z dodatkiem kwiatu nasturcji.


Posiłek zjedliśmy na tarasie z widokiem na okolicę. Miło powspominać zielone, letnie pejzaże, gdy za oknem zimno i śnieg.



10 komentarzy:

  1. Ja zimą wspominam często Rzym:)
    Pamiętam też jak w listopadzie pojechałam do Grecji - tam; było super.

    w Balicach: śnieg. Dobrze że miał mnie kto odebrać z lotniska i przywiózł ubrania:)
    Podoba mi sięta potrawa, jest taka prosta itreściwa.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie zupełnie mi nie znane. a wygląda bardzo fanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Atria, kilka lat temu była w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku na urlopie na południu Portugalii - u nas w tym czasie śnieg i mróz, a tam świeciło słońce, temperatury oscylowały w okolicach +15 stopni C, a na drzewach można było podziwiać dojrzałe mandarynki. Cudownie było się wtedy wyrwać do cieplejszej strefy klimatycznej.

    Malwinno, mnie do niedawna to danie też nie było znane - poznałam je dopiero w ub. wakacje. Tradycyjna kuchnia szwajcarska nie jest wyrafinowana, ale całkiem smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam to danie. Jest niesamowicie pyszne. W prostocie tkwi siła !!!
    Zdjęcie mmmmniamniuśne :D

    Pozdrawiam !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie! takie proste składniki a nigdy bym na to nie wpadła... super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyjadłabym ci połowe łyżka, gdybys to teraz przede mna położyła :) Wygląda wspaniale, a ja jestem już obiadowo-głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super danie! Tanie i proste, a jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy, danie jest rzeczywiście świetnie w smaku, szczególnie, jeśli się je zapiecze w piekarniku - warto w tym wypadku dodać trochę śmietany, aby nie było za suche.

    OdpowiedzUsuń
  10. 44 yr old Information Systems Manager Oates Tomeo, hailing from Windsor enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Foreign language learning. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 250 SWB California Spider. wiecej porad

    OdpowiedzUsuń