11 grudnia 2007

Wigilia u Andyka





























W sobotę, 8 grudnia 2007, dzięki gościnności Andyka i jego żony Iwony, odbyło się wigilijne spotkanie warszawskich Oliwkowiczów. Uczestniczyło w nim 15 osób: gospodarze Andyk i Iwona oraz Lidka Xfenixowa, Hania-Kasia, Tangerinka i Kris, Krys Dobrodziej i jego znajomy z Australii, Jarek, Lucy, Iza i Szyman, Pinia i Jura, Agnieszka „Wegetarianka” i jej znajomy Tito, rodem z Indii.Pod względem kulinarnym nasza wigilia była nietypowa, bo na stole przeważały dania egzotyczne a spotkanie stało się po trosze „festiwalem pangi”, gdyż aż 3 dania były przyrządzone na bazie tej ryby. Typowo bożonarodzeniowe, polskie dania były reprezentowane nielicznie.Na naszym stole znalazły się następujące dania – podaję w kolejności serwowania: 1. Śledź z jabłkiem, fasolą i śmietaną – Iwona &Andyk 2. Sałatka na bazie dzikiego ryżu – Xfenixowa 3. Zupa z pstrąga z dodatkiem rodzynek i orzechów podana z groszkiem ptysiowym - Lucy4. Zupa tajska – Jarek 5. Smażone głowy krewetek (bardzo smaczne) i „chipsy krewetkowe” – Jarek&Krys Dobrodziej 6. „PLA RAD PRIK" panga po tajsku, w sosie ze słodkiej bazylii z warzywami – Iza&Szyman 7. Sałatka z fety, łososia, pomidorów z bazylią – Pinia&Jura 8. Panga zapiekana w sosie curry z kiwi, bananami, suszonymi śliwkami, oliwkami i porami – Agnieszka „Wegetarianka” 9. Bigos – Hania-Kasia 10. Curry pomidorowe z pangi – Iwona&Andyk 11. Babeczki z bryndzą i gorącym miodem – Tangerinka&Kris Kiss 12. Kutia – Krys Dobrodziej 13. Trufle – Xfenixowa 14. Tort czekoladowy – „gościniec” od syna Andyka i jego narzeczonej. 15. Śledź w zalewie octowo-oliwnej - Pinia&Jura. Oprócz smakowitych potraw na stole znalazły się też wyśmienite nalewki domowej roboty a mianowicie: cytrynówka przygotowana przez Andyka, pigwówka przyrządzona przez Kris Kissa, jarzębiak Szymana, nalewka śliwkowa Krysa Dobrodzieja, nalewka brzoskwiniowa i piniówka Pinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz