12 grudnia 2007

Cebulki balsamico




Wszystkim smakoszom polecam najnowszą książkę Agnieszki Maciąg zatytułowaną "Smak życia" - jest pięknie wydana, zawiera ciekawe przepisy opatrzone zdjęciami Roberta Wolańskiego. Książka może być dobrym prezentem pod choinkę dla kogoś, kto interesuje się kulinariami i ceni wydawnictwa na wysokim poziomie.
Pierwszym przepisem z tej książki, który wypróbowałam, jest przepis na cebulki balsamico - świetny włoski dodatek do dań. Do wykonania tej przekąski potrzebne są szalotki, które piecze się w łupinach przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. Po ostudzeniu cebulki obiera się i zalewa marynatą składającą się z balsamico i oliwy z oliwek w proporcjach 50/50 (tak mówi przepis, choć osobiście zmieniłabym proporcje na 40/60 na korzyść oliwy, którą uwielbiam), cukru trzcinowego i świeżego rozmarynu. Cebulki w marynacie wstawiamy do lodówki na noc a najlepiej na 24 godziny - będą tym pyszniejsze, im bardziej przejdą smakiem marynaty. Do tego świeża ciabatta, której kawałki maczamy w marynacie, dobra wędlina, kieliszek czerwonego wina i mamy gotową pyszną kolację. Polecam!

1 komentarz:

  1. Kazda oliwa jest z oliwek. Innej nie ma.

    OdpowiedzUsuń