12 stycznia 2014

Kurczak w cydrze z jabłkami i sosem pieczarkowym


Miałam chęć na zrobienie kurczaka w nowej dla mnie wersji. Chodziła mi po głowie potrawa we francuskim stylu, w sosie z dodatkiem wina. W poszukiwaniu inspiracji sięgnęłam po książkę "Le Cordon Bleu. Kuchnia domowa - potrawy z kurczaka". Jest to jedna z serii książek wydawnictwa Könemann zawierających przepisy mistrzów słynnej akademii kulinarnej. W książce od razu przykuł moją uwagę przepis na kurczaka w cydrze - co prawda, danie nie z winem, ale dodatek cydru wydał mi się nie mniej atrakcyjny.


W przepisie przewidziane jest podlanie podsmażonego mięsa calvadosem (zastąpiłam go winiakiem, bo nie miałam w domu calvadosu) i podpalenie go. Zalecam ostrożność przy wykonywaniu tej czynności, przede wszystkim należy stanąć w bezpiecznej odległości od rondla, którego zawartość będziemy podpalać. Na wszelki wypadek dobrze jest mieć pod ręką pokrywę, aby w razie potrzeby stłumić płomień. Jeśli ktoś nie ma doświadczenia z flambirowaniem, lepiej na początek dodać mniej alkoholu niż przewiduje przepis. Ja dodałam nieduży kieliszek, a po podpaleniu błyskawicznie wytworzył się bardzo duży płomień, który jednak równie szybko się wypalił. Na policzkach poczułam falę gorącego powietrza, mimo że stałam nieco oddalona od podpalanego alkoholu. Tak więc trzeba to robić bardzo ostrożnie.

Tradycyjna francuska nazwa tej potrawy to Poulet Valleé d'Auge. Wywodzi się ona z leżącej w Normandii Doliny Auge. Danie jest przepyszne, bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu - nie jest trudne i pracochłonne w przygotowaniu a jest wykwintne w smaku. Szczególnie przypadł mi do gustu dodatek jabłek podsmażonych na klarowanym maśle.

Składniki:
(4 porcje)

- 1 kurczak
- 60 g masła
- olej do smażenia
- 60 ml calvadosu (zastąpiłam winiakiem)
- 2 szalotki drobno posiekane
- 500 ml cydru
- 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 250 ml gęstej śmietany
- 2 jabłka
- 50 g sklarowanego masła
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na 8 części, oprószyć solą i pieprzem. 

W szerokim rondlu rozgrzać połowę masła i nieco oleju i partiami smażyć kurczaka, układając go skórą do dołu, aż lekko zbrązowieje. Odlać nadmiar tłuszczu, ponownie ułożyć kawałki kurczaka w rondlu, polać calvadosem i podpalić zapałką (stojąc w bezpiecznej odległości i mając na wszelki wypadek pod ręką pokrywę rondla). Dodać szalotkę i zeszklić. Wlać cydr, przykryć i dusić 15 minut, od czasu do czasu przewracając kawałki kurczaka na drugą stronę. 

Na pozostałym maśle smażyć pokrojone pieczarki pod przykryciem przez 4 minuty. Przełożyć je wraz z sosem do kurczaka. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wydrążyć nieobrane jabłka, pokroić w plastry. Podsmażyć z dwóch stron na sklarowanym maśle.

Uduszonego kurczaka posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z podsmażonymi jabłkami. 

Dodatkiem do tej potrawy może być ugotowany ryż lub ziemniaki w formie puree.





8 komentarzy:

  1. Bardzo eleganckie, wręcz restauracyjne danie. Podziwiam za flambirowanie, jakoś wciąż nie mam odwagi tego w domu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że podeszłam do flambirowania z dużym strachem, ale udało się przez to przejść.

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie podane! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z nieba mi spadasz z tym przepisem. Szukam wlasnie czegos, zeby wykorzystac cydr, ktory mi zostal z zupy bazantowej. A co ciekawsze mam nawet te ksiazke, ale kto spamieta co jest w tych ksiazkach, kiedy ma sie ich tak wiele?
    Musze sie zastanowic czym zastapic ten drugi alkohol, bo nie mam ani calvadosu, ani winiaku. Moze byc wisniowka, czy bedzie sie gzyzla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz spokojnie spróbować z wiśniówką - w wyniku flambirowania pozostaje tylko lekka nuta użytego mocnego alkoholu i wydaje mi się, że nie będzie na tyle wyczuwalna, żeby gryzła się z cydrem.

      Usuń
  4. Kurczak z jabłkiem..bardzo ciekawy pomysł...wygląda apetycznie i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oryginalny przepis, ciekawe połączenie smaków, piękne zdjęcia. Przepis na danie z pewnością wypróbuję przy okazji eleganckiej kolacji. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cydr wdziera się do Polski - i dobrze. Ostatnio widziałam go dosłownie po kilka złotych- i to w delikatesach w Wesołej, a nie w centrum Warszawy

    OdpowiedzUsuń