6 listopada 2011

Spaghetti z owocami morza


Dziś przedstawiam przepis z mojej kolekcji  dań ekspresowych. Potrawa jest prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna. Powinna przypaść do gustu amatorom owoców morza. Na moim stole pojawia się co jakiś czas od dobrym kilku lat. Świetnie smakuje z kieliszkiem białego wina.

Składniki:
(dla 2 osób)

- 250 g makaronu spaghetti
- opakowanie mieszanych owoców morza - 250 g
- garść dużych krewetek
- 6 paluszków krabowych
- 2 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 średnia cebula
- łyżeczka suszonego oregano
- pieprz czarny mielony
- sól
- szczypta ostrej papryki lub łyżeczka oliwy aromatyzowanej chili - opcjonalnie

Przygotowanie:

Przyrządzenie dania rozpocząć od wstawienia osolonej wody do ugotowania makaronu. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać, oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki, pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić w ukośne plasterki średniej grubości.W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory, krewetki,  mieszankę owoców morza, przyprawy, posolić. W międzyczasie włożyć makaron do gotującej wody i ugotować al dente (ok. 10 minut). Sos gotować pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając - zajmie to mniej więcej tyle czasu, ile gotuje się makaron. Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania sosu dodać pokrojone paluszki krabowe (gdybyśmy dodali je wcześniej, rozpadłyby się na drobne kawałki) i oliwki. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać łyżeczkę oliwy aromatyzowanej chili lub trochę ostrej papryki. Po ugotowaniu wymieszać na patelni makaron z sosem i od razu podawać. 


Przepis własny inspirowany kuchnią włoską. Dodaję go do akcji Viva Italia! zorganizowanej przez Makro na Durszlaku w kategorii primi piatti.

12 komentarzy:

  1. Fantastycznie wygląda, ależ bym spróbowała Twoich kulinarnych poczynań. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, zachęcam do ugotowania takiej potrawy, jeśli lubicie owoce morza - dobry efekt przy niedużym nakładzie pracy i czasu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne spaghetti, mój miśku by się ucieszył, bo lubi frutti di mare:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem wielkim fanem takich dań, nie tylko dlatego, że są szybkie i niezbyt pracochłonne (choć przyznaje, to często zasady, którymi kieruje się w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. TAK TAK, uwielbiam! ale się głodna zrobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zobaczyłam krewety i zaczęłam myśleć o moich ukrytych w zamrażalniku...

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz wiem, co zrobić z paluszkami krabowymi, które siedziały do tej pory w lodówce :) Świetny pomysł.


    Bea

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada wspaniale. Bardzo lubie takie dania i chetnie skorzystam z przepisu!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutki ten makaron,i to z krewetkami i paluszkami a takie duże krewetki widziałam w Lidl,ale spróbuję zrobić bez owoców morza.

    OdpowiedzUsuń
  10. krewetki i inne frutti, po co najmniej 10 min gotowaniu jak wynika z powyzszego przepisu, beda mialy konsystencje podeszwy. zwlaszcza, ze mieszane mrozonki sa juz zblanszowane czyli podgotowane.
    krewetki na patelni smazy sie moze 1 min, przy bardzo duzych tiger'ach moze 5 ale one zostaja w skorupach, w przypadku duszenia w sosie moze zajmie to 3 min bo zalezy od ilosci i sosu i frutt'ow.
    sugeruje uscislic czas przygotowania, bo jezeli to jest rozmrazanie w niegotowym jeszcze sosie to nie sluzy a ni sosowy ani frutti di mare
    z powazaniem
    kasia

    OdpowiedzUsuń