14 sierpnia 2011

Lody z piwem porter


Prezentuję efekt mojego kolejnego eksperymentu z dziedziny domowego wyrobu lodów. Na poniższy przepis natknęłam się, szukając w sieci pomysłów na niebanalne smaki lodów. W tym celu zajrzałam w pierwszej kolejności na stronę magazynu Saveur, która obfituje w ciekawe przepisy na różnego rodzaju potrawy. Moją uwagę przyciągnął zamieszczony tam przepis na lody z dodatkiem ciemnego piwa. Bardzo chciałam dowiedzieć się, jak smakują i tak oto powstały moje lody widzoczne na zdjęciach, które zachwyciły mnie swoim niebanalnym smakiem. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze bardzo ciekawie pachną. Aż się dziwię, że lody piwne nie są jeszcze u nas popularne. Pewnie przyjdzie na to jeszcze czas. Na świecie wytwórcy lodów prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków - np. w Wenezueli popularnością cieszą się lody o smaku viagry. Wymyślono już także lody czosnkowe, cebulowe, o smaku pizzy, ryb i wiele, wiele innych. Na lody rybne nie skusiłabym się, natomiast czosnkowe intrygują mnie i niewykluczone, że pokuszę się o zrobienie ich, ale na pewno nie w maszyce do lodów - bałabym się, że zapach czosnku utrzyma się w niej na dłużej. Bardzo mnie ciekawi, jak mogą smakować lody czosnkowe. Najpierw jednak przepis na rewelacyjne lody piwne. Gorąco polecam wypróbowanie go.

Zmniejszyłam nieco ilości składników podane w przepisie źródłowym, aby przygotowana masa lodowa zmieściła się w mojej maszyce, która ma pojemność 1 litra.

Lody piwne dobrze łączą się z czekoladą.  Proponuję podać je posypane kawałkami gorzkej czekolady lub pokruszonymi ciasteczkami w czekoladzie - u mnie z dodatkiem wiórków kokosowych.


Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki kremówki (30%)
- 1 i 1/2 szklanki mocnego, ciemnego piwa, np. Guiness
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Wymieszać w garnku cukier, sól i żółtka na gładką masę, dodać śmietankę, gotować na średnim ogniu, przez 4 minuty, mieszając, a następnie przelać do miski przez sito o drobnych oczkach. Dodać piwo, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Jeśli lody będą przyrządzane w maszynce, wstawić najpierw masę do lodówki na 4 godziny w celu schłodzenia, a następnie przyrządzić lody zgodnie z instrukcją producenta maszynki. Lody przyrządzane bez maszynki wstawiamy od razu do zamrażalnika i mieszamy kilkakrotnie w odstępach półgodzinnych, pozostawiając je w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia (min. 4 godziny).



9 komentarzy:

  1. intrygujące!
    muszę je gdzieś koniecznie zanotowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe lody :) zapiszę sobie i ja, to może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujące:) Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piwnych lodów jeszcze nie jadłam, ale jako miłośnik jednego i drugiego to piszę się na taki eksperyment:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie miałam okazji takich spróbować. Ale zapowiadają się fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. lody w niebanalnych smakach są takie kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nie jadłam piwnych lodów, bardzo jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, że nie jadłam jeszcze lodów o innych niż tradycyjne smakach, ale gdyby ktoś mnie poczęstował, to nie odmówiłabym :-) Na razie jestem w fazie rozważań, czy kupić maszynkę do lodów i jaką. Może do przyszłego lata uda mi się podjąć decyzję.

    (Ja też notuję przepisy w starych kalendarzach!)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bee, gratuluję spostrzegawczości! Zastanawiałam się, czy ktoś zauważy, że to stary kalendarz - dobrze się one sprawdzają w charakterze notesów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń